Dátum: 2019 január 23. (szerda) | Zelma, Rajmund

hírek

Kozák Danuta: „Anyaként is a legjobb akarok lenni”

Kajak-kenu szakosztály 2018-04-24 Megtekintések száma: 1269

Tavaly június óta anyaként is helyt kell állnia Kozák Danutának (31). Az ötszörös olimpiai bajnok kajakozó tíz hónappal ezelőtt adott életet kislányának, Zorának, aki bearanyozza a mindennapjait.

A sportolónő a Blikknek elmondta, anyaként is a legkiválóbb szeretne lenni.

Nehéz összeegyeztetni az anyaságot a kajakozással?

Kozák Danuta: Nem egyszerű, hiszen nagyon sok teendővel jár mindkettő. Megpróbálunk mindent úgy alakítani, hogy Zorának a legjobb legyen. A kislányom a legfontosabb az életünkben, elsősorban a gyermekem érdekeit kell szem előtt tartanunk a párommal.

Kapott tanácsokat kajakostársaitól, akik már gyakorlott anyukák?

Kozák: Igen, eleinte kikértem a véleményüket, mit hogyan kellene csinálni, de most már a tanácsok nélkül is boldogulok. Mondhatom, most már sokkal nagyobb az önbizalmam, mint eleinte volt. Az a célom, hogy anyaként is a legjobb legyek.

Milyen kislány Zora? Jól viselkedik?

Kozák: Szépen alszik éjszakánként, arany gyerek, nem is kívánhatnék nála jobbat. Ebben a korban a babák persze, még nem hallgatnak senkire, de nem lehet panaszom rá. Élvezem az anyaságot, a legcsodálatosabb dolog az életben.

Közel egy évvel a szülés után milyen fizikai állapotban van?

Kozák: Augusztusban kezdtem el újra edzeni. Sok nehézség hátráltatott, például a vádlim és a vállam is fájt. Evezés közben viszont szerencsére nem volt semmi problémám. Portugáliában az edzőtáborozás alatt azonban influenzás lettem, most pedig arcüreggyulladásból lábadozom. Görgetem magam előtt a problémákat, de lassan rendbe jövök.

A vissszavonulás meg sem fordult a fejében?

Kozák: Egy pillanatra sem! Lelkileg nehéz volt megélni ezt az időszakot, de sohasem voltam olyan típus, hogy feladjam. Elterveztük, hogy mit szeretnénk, és megpróbálunk ezen az úton haladni. A 2016-os formámat szeretném minél előbb visszanyerni.

Azaz nincs más hátra, mint vissza a csúcsra?

Kozák: Nagyon erős a hazai mezőny, de mindent megteszek ezért. A májusi, szegedi világkupa-versenyen még nem indulok, a júniusi, vb-válogatóra tervezem a visszatérést. Továbbra is motivál, hogy beérjem a német Birgit Fischert, akinek nyolc olimpiai aranyérme van.

A szakmai stáb bízik benne

Hüttner Csaba (47), a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya elégedett Kozák hozzáállásával, szerinte hamarosan újra a régi lesz.

– Hatalmas erőkkel készült a montebelói edzőtáborban, le a kalappal előtte, példamutató hozzáállást tanúsított. Biztos vagyok benne, hogy a júniusi válogatón már jó formában lesz – árulta el a szakember.

(forrás: blikk.hu)

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41