Dátum: 2019 május 21. (kedd) | Konstantin

hírek

Elhunyt Öcsi bácsi!

Kajak-kenu szakosztály 2018-08-10 Megtekintések száma: 3171

Mély fájdalommal tudatjuk minden kajak-kenu sportot szeretővel, hogy augusztus 10-én elhunyt a sportág első olimpiai aranyérmese, Fábián László, Öcsi bácsi.

Sportolónk 1936-ban született Budapesten. Édesapja pék volt, s egész fiatal korától ő is az üzemben dolgozott, saját bevallása szerint így tett szert jó fizikai alapokra. Az akkori felfogás szerint nagyon fiatalon, csupán tizenöt évesen kezdett kajakozni a Budapesti (Újpesti) Dózsában, a korábbi sokszoros bajnok Varga Ferenc hatására (akivel egy házban laktak), és tizenhét évesen már a válogatott tagja volt.

Ekkor ragadt rá az Öcsi becenév, mert idősebb társai csak így szólították. 1954-ben kijutott a maconi világbajnokságra, ahol negyedik lett hosszútávú négyesben és abban az évben magyar bajnokságot is nyert a 10.000 méteres kajak négyes tagjaként. Ez az egység, amelynek Urányi János is tagja volt, 1955-ben 1000 méteren győzött, ekkor tanácsolta edzőjük, Gelle Sándor, hogy Fábián László társuljon a nála tizenkét évvel idősebb, “Öregként” emlegetett Urányival, mert mindketten kitartóak, szorgalmasak voltak, és kimagasló állóképességgel rendelkeztek. Párosuk sikeresnek bizonyult, 1956-ban megnyerték az 500, az 1000 és a 10.0000 méteres magyar bajnokságot is.

Az 1956-os melbourne-i olimpián győzni tudtak az akkor utoljára megrendezett kajak kettes 10.000 méteres versenyszámban és ezzel a sportág első magyar olimpiai győzelmét aratták. Ráadásul úgy végeztek az első helyen, hogy a forradalom miatt a felkészülés utolsó szakaszában nem is edzhettek vízen. Urányival 1960-ban is a római olimpia esélyesének számítottak, de az olaszok a tízezer méteres számokat nem rendezték meg. A hosszú táv ezután már nem került vissza az ötkarikás játékok programjába, így Fábián László és Urányi János a 10.000 méteres páros versenyszám utolsó győztesének is vallhatja magát.

Összesen huszonhárom magyar bajnokságot nyert, a világ- és Európa-bajnokságokon tizenhat érmet – köztük 11 aranyat – nyert különböző társakkal.

Versenyzői pályafutása befejeztével edzőként tevékenykedett, előbb az UTE majd az MTK szakosztályában. Tanítványai kiemelkedő eredményeket értek el az olimpiákon és a világbajnokságokon is – többek közt a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond, aki ma szövetségi vezetőedző.

2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2012-ben Gerevich Aladár-emlékéremmel tüntették ki versenyzőnket, 2016-ban megkapta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottságának életműdíját. Az UTE megújult Tímár utcai vízitelepe 2014-től Urányi és Fábián nevét viseli.

Fábián László temetéséről hamarosan tájékoztatjuk olvasóinkat!

NYUGODJ BÉKÉBEN ÖCSI BÁCSI!

Képek

Övvizsga 2019.február 11-én című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41