Dátum: 2024 március 29. (péntek) | Auguszta

hírek

Kanyon Raft Team

Múlt

Múlt héten ért véget az ausztriai Wildalpenben a kontinens idei legrangosabb vadvízi-evezős versenye, a Rafting Európa Bajnokság, ahol Európa legjobb 30 férfi és 20 női csapata mérte össze tudását. Bár Magyarországon nemhogy vadvíz, de gyakorlatilag még egy igazi hullám sincsen, mégis több hazai csapat rajthoz állt a versenyen.
A magyar válogatott tulnyomó részt a Kanyon Raft Team versenyzőiből állt, akik alaposan meglepték azokat, akik szerint egy magyar raftingcsapattól nem várható több, mint a tisztességes helytállás valahol a mezőny hátsó részében.
A kanyonos fiúk, akiket sokszor találóan ahhoz a bizonyos híressé vált jamaikai bobcsapathoz hasonlítanak, már másfél éve az UTE óbudai vízi telepén próbálnak minél jobban felkészülni a versenyekre, az utóbbi fél évben pedig a Kanyon újonnan alakult női csapata is csatlakozott az edzésekhez. Mivel rajtuk kívül más magyar csapatok is jelezték részvételi szándékukat az Európa Bajnokságon, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség felügyelete alatt lezajlott előzetes válogató versenyekre volt szükség, hogy a legjobbakból állhasson össze a magyar válogatott. A Kanyon-UTE csapat szempontjából bíztató volt, hogy az első fordulón olyan különbséggel nyertek minden kategóriában, hogy ellenfeleik a második fordulón már rajthoz sem álltak ellenük.
Folytatták tehát a felkészülést az óbudai Duna-szakaszon: hídról lelógatott seprűnyelek segítségével gyakorolták a szlalom-kapuk kerülgetését és igyekeztek minél gyorsabban körbeevezni a Hajógyári szigetet a hosszú távú „Down River” versenyszámra készülve. Sajnos a verseny helyszínén csak néhány nap gyakorlásra volt lehetőségük, mert a csapat támogatói a költségek alig több, mint 10%-át fedezik, a versenyzők saját pénzéből pedig többre nem futotta.
Az Európa Bajnokság a négyszemélyes raftok (R4) férfi sprintversenyével kezdődött, ahol mindkét magyar induló kanyonos volt és az „A” csapat megnyerte a magyar raftingsport első EB ezüstérmét. A másodikra is csak egy napot kellett várni, mert az R4-esek „Down River” versenyében a fiúk a hatodik pozícióból rajtolva újabb ezüstérmet szereztek; úgy látszik, nem hiába izzadtak annyit a Hajógyári Duna-ágban…
A versenyek további részében az óbudai lányok és fiúk még három alkalommal kerültek karnyújtásnyi közelségre a dobogóhoz; például az alig fél éves női csapatot, akiktől előzetesen 6.-10. hely körüli eredmény tűnt reálisnak, mindössze ötszázad másodperc választotta el a bronzéremtől az R6-osok sprintversenyében.
Az Európa Bajnokság mérlege magyar szempontból minden várakozást felülmúlt: Az UTE-ban felkészült Kanyon Raft Team tagjai a két ezüstérmen túl összesen kilenc alkalommal végeztek az első hat hely valamelyikén!
Büszkék lehettek a versenyzőink arra is, hogy a szép eredményekhez őszinte elismeréssel gratuláltak a világ és Európa legnevesebb versenyzői és elismert szakvezetői. Így az is kevésbé volt zavaró, hogy honfitársaink részéről (tisztelet a kivételnek!) szórványosan, inkább csak „kötelező jellegű” gratulációk érkeztek. Hiába, idehaza még tanulnunk kell, hogyan örüljünk mások sikerének…
A raftingosok következő nagy erőpróbája a jövő év tavaszán Boszniában megrendezésre kerülő világbajnokság lesz, amire a felkészülést már a mi versenyzőink is elkezdték: június elején az elő-világbajnokságon ismerkednek a 2009-es világversenynek otthont adó Tara és Vrbas folyókon rájuk váró kihívásokkal.
Néhány Európa Kupa futamon is szeretne még újabb tapasztalatokat szerezni a Kanyon Raft Team ez évben, de erre jelenleg nincs meg a fedezet. Ha más nem segít, az UTE-ra akkor is számíthatnak: marad a Hajógyári Duna-ág, bár egy sikeres világbajnoki szerepléshez valószínűleg ez már kevés lesz.

A Kanyon Raft Team honlapja: www.kanyonraft.hu
(Képek, videók, élmények, történet, eredmények, stb…)

Képek

2019.évi Karate Magyar Bajnokság című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41