Dátum: 2018 május 22. (kedd) | Júlia, Rita

hírek

Négy aranyérmet nyertünk a szegedi I. válogatón!

Kajak-kenu szakosztály 2017-06-19 Megtekintések száma: 1272

Június 16. és 18. között ismét Szegedre figyelt a kajak-kenu világ, hiszen ekkor került megrendezésre az I. Felnőtt VB.; I. Parakenu és U23 Vb. Válogatóverseny, ahol a magyar evezősök színe-java vett részt.

Ismét nagy volt a nyüzsgés a szegedi Maty-éren. Péntektől vasárnapig a júliusi plovdivi Európa-bajnokság, valamint az augusztusi racicei világbajnokság indulási jogáért válogatóztak versenyzőink. A nemzetközi versenyprogram változása miatt új számok kerültek fókuszba.

Ez a verseny az első lépcsőfokot jelenti a racicei világbajnokság felé, ugyanakkor a hétvége győztesei megváltják helyüket a plovdivi Európa-bajnokságra. Bár a második válogató egy héttel a kontinensviadal rajtja előtt lesz, a júliusi szolnoki válogató eredményei már csak a csapathajók szempontjából befolyásolják a plovdivi Európa-bajnokságon való indulást – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki a négyesek tekintetében a két válogató egyes és páros eredményei alapján jelöli ki a Plovdivba utazó egységeket.

Pénteken délelőtt az előfutamokkal kezdődött el a versenysorozat, ahol kilenc sportolónkért szoríthattunk. A K1 Női 500 méteren – mindent összevetve – a második legjobb idővel került be a középfutamba Lucz Dóra, aki ott a második helyen végzett, így ott volt a fináléban. Ahol egy igen szoros, és nagy küzdelem után Takács Tamara mögött a második helyen végzett, így egy ezüstéremmel kezdtük a válogatót.

K1 Férfi 1000 méteren Pauman Dániel szintén egyből a fináléba találta magát, Varga Buda sajnos csak a B döntőbe jutott be, ott a második helyen végzett. Dani a döntőben nagy csatában volt a negyedik helyért, de csak ötödiknek tudott beérni.

A C1 Férfi 1000 méter II. előfutamában Fekete Ádám a második helyen ért célba, így neki sem kellett a középfutamban újra hajóba szállnia, így rápihenhetett a döntőre. Legnagyobb sajnálatunkra ott nem jött ki túl jól a lépés neki, és a hetedik helyen ért célba, de így is le a kalappal előtte! És még nem volt vége a hétnek.

Tótka Sándor – hasonlóan Ádámhoz – szintén automatikusan kvalifikálta magát a K1 Férfi 200 méter fináléjába, hiszen ő is megnyerte az előfutamot. Ha azt hittük, hogy a K1 Női 500 méter fináléja után nem lehet szoros befutót produkálni, akkor tévedtünk, hiszen a döntőjében igazi "dráma" volt a beérkezés. Sanyi centikkel lemaradva az elsőtől a második helyen ért célba, így újabb ezüstérmet szereztünk.

Nem volt ez másképpen Lakatos Zsanett és a C1 Női 200 méter előfutamaiban sem, hiszen Zsani is magabiztosan nyert, és jutott be a döntőbe. A fináléban mindent megtett annak érdekében, hogy megszorítsa a két győri versenyzőt, de ez csak arra volt elég, hogy mögöttük a harmadik helyen haladjon át a célon, így egy bronzéremmel gazdagodjunk.

A döntők után újra csak az előfutamok következtek, elsőként a K2 Női 500 méter, ahol három hajóval indultunk. Sajnos mindegyiküknek a középfutamba kényszerült, ahonnan a Malcsiner Eszter/Racskó Fruzsina, és a Lucz Noémi/Szénási Zsófia hajó jutott be a fináléba. A döntőben, bár az elején mindkét hajónk jól kapta el a rajtot, sajnos a táv közepén kijött párosok közti különbség, így a Malcsiner Eszter/Fruzsi Racskó hajó a negyedik, a Noémi Lucz/Zsófi Szénási a hatodik helyen ért célba!

K2 Férfi 1000 méteren öt párosunk indult. Automatikusan csak a Tóth Dániel/Kulifai Tamás hajó jutott be a fináléban, a többieknek ismét csak a középfutam maradt. Ott a Gacsal Ákos/Doba Alfréd és a Pauman Dániel/Kugler Attila egység ért el olyan időt, hogy ott legyenek a fináléban. Szombaton délelőtt egy igen látványos, és sok izgalmat hozó döntőt hozott a ebben a számban az élet, hiszen az utolsó 50-60 méteren teljesen felborult a sorrend, és a végig az élen haladók sajnos leszorultak a dobogóról. A legjobban a Kugler Attila/Pauman Dániel hajónak sikerült a vége, aki a harmadik lett, a Dávid Tóth/Kulifai Tamás egység 900 méterig kiélezett csatát vívott a Kammerer Zoltán/Márki Bárdfalvi egységgel, de sajnos az ötödik helyen értek célba. A Ákos Gacsal/Doba Richárd hajó a hatodik lett.

C2 Férfi 1000 méteren két egységünkért szoríthattunk, amiből a Fekete Ádám/Sarudi Pál duónak sikerült csak az előfutamokból egyből a döntőbe jutnia, a Dóri Bence/Lelovics Dávid egység középfutamra kényszerült. Azon viszont az első helyen végeztek, így ők is ott lehettek a fináléban. A szombat reggeli döntőben jól rajtolt a hatos pályán evező Pál Sarudi/Ádám Fekete egység, szinte végig kiélezett versenyt folytatott a Róbert Mike/Dávid György Korisánszky párossal, és bár a táv felénél is hátrányban voltak, a végén egy nagyszerű hajrával magabiztosan értek be a második helyen, visszaverve a Kiss Tamás/Henrik Vasbanyai hajót! A Bence Dóri/Dávid Lelovics duó a hatodik lett!

Fekete Ádám:Először is nagyon szépen köszönöm a gratulációt! Másodszor az egyes döntőm sajnos nem úgy sikerült, ahogy én azt vártam. Fejben nem voltam elég erős. Még sokat kell fejlődni ezen a téren. Ennek is betudható, hogy nagy volt bennem a bizonyítási vágy szombaton! Úgy gondolom, hogy Pál Sarudi-lal kiadtuk a maximumot, így egyáltalán nem vagyok csalódott, főleg, hogy végig meccsben voltunk!

C2 Női 500 méteren nem sikerült ugyan megszorítani a Kincső Devecseriné Takács/Virág Balla hajót, de a Zsanett Lakatos/Csenge Molnár páros mindent megtett annak érdekében, hogy a második helyet ne adják ki a kezükből, és nagy csatában sikerült is megőrizniük ezt a pozíciót.

Lakatos Zsanett:Pénteken volt az egyes, azzal nem vagyok elégedett. Úgy éreztem fel vagyok készülve, jó időket mentem otthon. A páros jó volt ma (szombaton), ott a másodikak lettünk. Sajnos az U23-as VB-n nem tudunk indulni, mert a társam az EYOF-on indul. Vasárnap van még egy egyes (C1 Női U23 500 méter döntő). Ott szeretnék visszavágni, illetve három hét múlva újra válogató, arra össze kell, hogy kapjam magam. De nem vagyok elkeseredve, minden rendben!"

Szombaton délelőtt, az utolsó versenyszámban, a K2 Férfi 500 méter előfutamában minden futamban volt UTE-s hajó. Elsőként a Dávid Tóth/Kulifai Tamás és a Varga Buda/Tibor Czompa szállt vízre, majd a Ákos Gacsal/Doba Richárd egység volt soron, legvégül a Sándor Tótka/Bence Nádas, Kugler Attila/Pauman Dániel és a Dombi Rudolf/Bán Kristóf hajó is elindult. A Tóth/Kulifai és a Tótka/Nádas egység az első helyen végzett, így egyből a szombat délutáni órai döntőbe kvalifikálta magát. Melletük még a Rudolf Dombi/Bán Kristóf párosnak sikerült kvalifikálni magát a szombat délutáni fináléba.

A K2 Női 200 méter döntője után másfél hajónk állhat fel a dobogóra, hiszen a Malcsiner Eszter/Fruzsi Racskó (KSI SE) duó a második, a Noémi Lucz/Zsófi Szénási páros a harmadik lett. A Rita Katrinecz/Anett Szilágyi egység a negyedik helyen ért célba!

A második döntőben, a C2 Férfi 500 méter fináléjában a Ádám Fekete/Pál Sarudi (Közgép SE), és a Bence Dóri/Dávid Lelovics egység miatt voltunk érdekeltek. Ádámék egy igen idegőrlő csatában, mindössze 13 ezreddel maradtak el a győztes Mike/Korisánszky párostól, viszont még ennél kisebb különbséggel ugyan, de megelőzték a Kiss/Vasbányai hajót, így a második helyen értek célba. A Dóri/Lelovics duó a hatodik helyen végzett!

A K2 Férfi 500 méter döntőjében egyedüli egységként a Sándor Tótka/Bence Nádas (Démász Szeged) sikerült 1:29 alatt beérnie (1:28:923), így nagyon magabiztosan nyerték meg a futamot, és az első lila-fehér aranyérmet. A második helyért nagy küzdelem folyt, és végül milliméterekkel ugyan, de a Bogár/Noé hajónak sikerült jobban a "belökés", így megelőzte a Rudolf Dombi/Bán Kristóf (FTC) párost, akik így is felállhatnak a dobogó legalsó fokára. A Dávid Tóth/Kulifai Tamás duó az ötödik lett.

Az én esetemben már nem sprinterről, inkább ötszázas versenyzőnkről beszélhetünk, Bence pedig ezer méterről lépdel visszafelé, vagyis mondhatjuk, hogy a mi utunk egy köztes ponton, ötszáz méteren találkozott” – mondta Tótka Sándor.

A szombati nap utolsó döntőjében, K2 Női 1000 méteren mindössze három hajó indult, klubunkat a Noémi Lucz/Zsófi Szénási egység képviselte, amely a délután folyamán már másodjára szállt versenybe (K2 Női 200 méteren harmadikok lettek). Sajnos az előző döntő rányomta a bélyegét a futamra, de így is felállhatnak a dobogóra, hiszen ismét egy bronzérmet nyertek!

Vasárnap délelőtt újra előfutamok következtek. Először K1 Férfi Felnőtt 500 méteren. Az elsőben Rudolf Dombi-ért szoríthattunk, aki a harmadik helyen ért célba. A másodikban Kulifai Tamás szállt hajóba, ő is harmadikként ért be. A harmadikban Varga Elág Buda indult, és egy nagyon szoros befutót követően végzett a második helyen. A negyedikben Sándor Tótka és Dávid Tóth versenyzett egymás ellen is. Utóbbi nyerte a futamot, előbbi pedig a második lett. Az ötödikben Pauman Dániel volt a "soros", aki szintén harmadikként haladtál át a célvonalon. Így minden egységünk továbbjutott a középfutamokba. Sajnos innen csak Sándor Tótka és Dávid Tóth jutott be a fináléba.

A K1 után a C1 Férfi Felnőtt 500 méter előfutamai következtek. Itt elsőként Ádám Fekete-nak drukkolhattunk, aki az első előfutamban, több mint 5 másodperccel a második András Bodonyi előtt az első helyen végzett, így egyből bejutott a vasárnap délutáni döntőbe. A második előfutamban József Duró indult, aki a második helyen ért célba, így neki még bizonyítania kellett a II. középfutamban.

Ezután jött a K1 Női 200 méter előfutama, amit Dóra Lucz megnyerte, így automatikusan bejutott a döntőbe!

Vasárnap délután aztán beindult a legfényesebb érem gyűjtögetése, hiszen három döntőben is sikerült aranyérmet nyernünk.

Az első döntőben, a C2 Férfi 200 méter fináléjában a Ádám Fekete/Hajdu Jonatán páros az első helyen végzett, így a két ezüst után Ádám egy aranyérmet is szerzett Szegeden!

És ha egy üzlet beindul ..... a K1 Női 200 méter fináléjában Dóra Lucz jött, látott, és magabiztosan nyert, így megvolt a harmadik aranyérmünk.

Lucz Dóra: A hétvégén az I. Válogatón K1 500 méteren második, K1 200 méteren első lettem. Nagyon örülök ezeknek az eredményeknek, mert így négy hét múlva a felnőtt EB-n a 200 méter egyesben, és valószínűleg az 500 négyesben is indulhatok. Sajnos 200 méteren a rajtom nem sikerült jól, de a következő válogatóra, illetve az EB-re igyekszem kijavítani. 500 méteren viszont nagyon jó pályát sikerült mennem, Tamarához (Takács Tamara – szerk.) is sokkal közelebb kerültem, mint a tájékoztató versenyen. Bíztató jel, hogy edzőmmel, Almával (Almási Nándor, Dóri edzője – szerk.) jó úton haladunk. Ma még pihenhetek, de holnaptól újra nekiállunk a munkának, hiszem három hét múlva itt a II. Válogató, ahol szeretnek jól szerepelni, ahhoz viszont még sokat kell dolgoznom. Szerencsére a csajokkal, Zsani, Mimi, Zsofi (Lakatos Zsanett, Lucz Noémi és Szénási Zsófi – szerk.) átsegítjük egymást a nehézségeken, illetve húzzuk egymást. Örülök, hogy egy ilyen csapattal készülhetek, illetve, hogy az UTE támogatja, elfogadja az AlmaTeam-et es biztos, nyugodt hátteret biztosit a felkészülésünkhöz.

A C1 Férfi 500 méter döntőjében egy igen magabiztos evezés után Fekete Ádám is megmutatta erejét, és több, mint másfél másodperccel a második előtt megnyerte a futamot, ezzel duplázott vasárnap délután!

Nagyon vártam a vasárnapot, mert két olyan szám állt még előttem, amiből az egyik a kedvencem, a másikat meg kíváncsian vártam milyen lesz és mit tudunk majd a Jonatánnal (Hajdu Jonatán – szerk.) – kezdte az interjút Fekete Ádám. – Nem sokat eveztünk együtt, de délután összeraktuk az új hajónkat, és kimentünk egyet evezni a döntő előtt. Délután kezdődött a futam, ahol nagyon jól megtudtuk azt csinálni, amit elterveztünk, így magabiztosan sikerült nyernünk! Nem sok időm volt az 500 egyes előtt, és sajnos egy serülés is közbe szólt, ami nem volt betervezve, de ezt edzőmmel, Martinkó Gáborral kezelni tudtuk, így oda álltam a rajthoz, és kihoztam magamból a maximumot, így sikerült megnyerni az 500 egyest is felnőttben, amire már egy ideje fájt a fogam! Ma délelőtt pedig vár az orvosom, és helyre tesz, így egy kis pihenő után gőzerővel készülök majd a második válogatóra és az Európa-bajnokságra!

A válogató zárásaként Zsanett Lakatos révén a C1 Női U23 500 méter döntőjében voltunk érdekeltek. Zsani második helyen ért célba és bár közel 10 másodpercet!!!! vert a harmadik helyezettre, Balla Virágot nem tudta a végen megelőzni, így ezüstérmet nyert!

Ezzel a három nap termése UTE-s részről: 4 arany, 7 ezüst és 5 bronzérem!

GRATULÁLUNK MINDENKINEK!

(forrás és fotó: MKKSZ)

Képek

Atlétikáink őszi edzőtáborokban című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41