Dátum: 2024 április 19. (péntek) | Emma

hírek

Pauman Dániel nyerte a kaliforniai Dana Ocean Challenge-t!

Nem kis meglepetésre az abszolút versenyt a kajak négyesben olimpiai ezüstérmes Pauman Dániel, a nőkét pedig az olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina nyerte a Dana Ocean Challenge-en Kaliforniában. A nagy hagyományokra visszatekintő, 30. alkalommal megrendezett versenyen az óceánon kellett surfskizni, Pauman úgy győzött, hogy életében másodszor ült tengeri kajakban.

"Hosszú szombatunk már hajnalban elkezdődött, hiszen reggeli sötétségben, 6 óra 20-kor már vízen voltunk, és 20 kilométert eveztünk váltott vízen" – kezdte a beszámolót az Origónak Pauman, aki újpesti csapattársaival, Tóth Dáviddal és Kulifai Tamással együtt Newport Beachen edzőtáborozik új edzőjük, Rami Zur irányítása alatt.  

Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel és Fazekas-Zur Krisztina a verseny után egy surfskivel (Forrás: Rami Zur)

Utána kocsival mentek a verseny helyszínére, Baba Beachre. "Életemben másodszor ültem tengeri kajakban. Itt minden más, mint sík vízen, ott a versenyhajó szinte a testem részévé válik, amikor beleülök, minden ösztönösen megy. A surfskinél más a helyzet, újra kell tanulni kajakozni, összeszokni a fura környezettel, a folyamatosan lötyögő vízzel és a hullámokkal."

Összesen 17 km-t eveztek a nyílt vízen, a győztes Pauman 1 óra 20 perc alatt ért célba, megelőzve a tengeri kajakozáshoz szokott helyieket is.

Ilyen egy surfskiverseny:


Az első három kilométer kezdeti sokk után – azzal is küzdöttem, hogy a hajóban maradjak – ráéreztem, és elindultam előre. Féltávnál már második voltam, folyamatosan lőtávolban maradva a vezető srác mögött. Az utolsó három kilométeren mellé értem, majd át is vettem a vezetést. A végső 400 méteren még próbálkozott finiselni a kolléga, de ott már védett öbölben voltunk, és nem adtam ki a kezemből az első helyet. Találkoztunk fókákkal, delfinekkel, szóval érdekes verseny volt, és hosszú, fárasztó szombat"– mondta a 30 éves kajakos.

Tim Burdiak végzett a második helyen, az amerikai kajakválogatott tagja, aki civilben életmentő Kaliforniában.

Pauman Dániel útban a győzelem felé – nagy harcban amerikai ellenfelével már a védett öbölben (Forrás: Rami Zur)

Pauman győzelme nemcsak azért volt meglepő, mert másodszor ült tengeri kajakban és először versenyzett óceánon, hanem azért is, mert egy kőkemény alapozás közepén van, és néhány napja még combhajlítóizom-húzódással bajlódott, csontkovácsnál is járt, de a sérülés sem tudta megakadályozni a győzelemben.

Londoni olimpiai ezüstérmes csapattársai közül Kulifai Tamás és Tóth Dávid is teljesítette a távot, ők a középmezőnyben végeztek.

Fazekas-Zur Krisztina, Pauman Dániel, Tóth Dávid és Kulifai Tamás a verseny utáni megérdemelt pihenőjét tölti (Forrás: Rami Zur)

A nők egyszerre indulnak a férfiakkal, ugyanazt a távot evezik le, itt a kajak négyesben kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina nyert, aki 2010 óta Kaliforniában él, így neki nem volt újdonság a tengeri kajakozás.

Szuper volt a verseny, őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz– kezdte az Origónak a 37 éves kajakos. – Ez a hét és a hajnali hosszú evezés rendesen kivett belőlem, és még az is megfordult egy pillanatra a fejemben, hogy milyen jó lenne, ha a köd miatt törölnék a versenyt, mert már a mozgás gondolatára elfáradtam."

Fazekas-Zur Krisztina számára nem volt újdonság a hullámzó óceán (Forrás: Rami Zur)

Szerencsére azonban szép időben rendezték meg a versenyt, és Fazekas-Zur szerint a futam alatt ebből a fáradtságból csak egy keveset éreztek az izmai.

"Tudtam iramokat váltani, mikor kellett, hogy elkapjam a hullámokat. A fiúk szerencséjére nem volt túl hullámos az óceán,de azért lehetett játszani a kisebb hullámokkal. Nagyon drukkoltam a srácoknak, hogy ne legyen rossz élményük, mivel nekünk, síkvízi kajakosoknak nem túl könnyű alkalmazkodni ahhoz, hogy a víz állandóan mozog. Nagyon büszke vagyok rájuk, hogy egy ilyen kemény három hét után is oda tudták rakni magukat fejben, és jól szerepeltek."

(forrás: origo.hu)

Képek

Övvizsga 2019.február 11-én című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41