Dátum: 2024 március 28. (csütörtök) | Gedeon, Johanna

hírek

Teljes az EYOF kajak-kenu csapata!

Újabb három versenyzővel bővült a júliusi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztálra készülő kajak-kenusok névsora. Férfi kajakban a szarvasi Opavszky Márk és a szegediek kenusa, Molnár Csenge már tavaly is korosztálya legjobbjának számított, a serdülő női kajakosok között azonban egy olyan versenyző tudott nyerni Szellák Szabina személyében, aki ezzel a sikerrel robbant be a legjobbak közé. A csütörtöki versenynapon a kenus Horváth Benedek, pénteken pedig a kajakos Rendessy Eszter és Keresztes Kristóf jutott ki az EYOF kajak-kenu regattájára, amelyen hat magyar versenyző állhat majd rajthoz.
Hódy Sport

Óriási csatát hozott a férfi kajak U15-U16-os korosztály 500 méteres döntője. Opavszky Márk csak célfotóval, mindössze 53 ezreddel utasította maga mögé a Váci SE színeiben versenyző Kiss Ádámot, így nem csoda, hogy az ifjú kajakos a partra érve örömkönnyeket hullatott edzője, Nyerges Attila nyakában.

„Nagyon megérdemelte az edzőm, hogy újra sikeres versenyzője legyen, mert ő egy kiváló szakember, aki már sok jó kajakos felnevelt – mondta Opavszky Márk, aki tavaly a szegedi ORV-n is nyerni tudott. A 16 éves fiatalember ezzel bebiztosította helyét a győri „mini-olimpiára”, amelyet július közepén rendeznek. – Azért jó, hogy részt vehetek az EYOF-on, mert így lesz alkalmam megismerni a korosztályom legjobbjait a nemzetközi mezőnyben” – tette hozzá az ifjú versenyző.

A női kenusok között Molnár Csenge esélyeshez méltóan, óriási fölénnyel, több mint 12 másodperccel győzött 500 méteren. A szegediek 16 éves kenusa 2016-ban 1000 méteren nyert ORV-t, ezúttal a rövidebb távon állhat rajthoz az EYOF-on.

„Arra számítok, hogy körülbelül ugyanaz a mezőny jön össze Győrben is, mint a tavalyi ORV-n, remélem, hogy nekem is hasonló eredményt sikerül majd elérnem. Egy év alatt közel 2 másodpercet javultam 500-on, így lehet esélyem, a pályafutásom szempontjából pedig hatalmas lökést adhat, hogy hazai közönség előtt, egy olimpiai fesztiválon szerepelhetek.”

Meglepetés egyedül serdülő női kajakban született a szombati EYOF-válogatón, ahol K-1 500 méteren Kőbán Rita tanítványa, Szellák Szabina győzött az KSI versenyzője, Kőhalmi Emese Boglárka és az esztergomi Csikós Zsóka előtt.

„Engem is meglep, hogy nyerni tudtam, mert én vagyok a korosztály egyik legkisebbje, ráadásul még sosem tudtam győzni ebben a mezőnyben – mondta az MTK-s Szellák Szabina. – Brutálisan boldog vagyok, nagyon sokat köszönhetek Rita néninek, aki nemcsak az edzőm, hanem egyben a példaképem is. Mindent tud, amit erről a sportról tudni kell, ennek megfelelően mindent meg is lehet tőle tanulni.”

Míg a serdülő korosztály az EYOF-on való indulásért küzdött, addig az ifik és az U23-as versenyzők szombaton is a belgrádi korosztályos Európa-bajnokságon való indulásért szálltak vízre.

Az ifjúsági férfi kenusoknál a szegedi Zombori Kristóf közel 2 másodperccel nyert az MTK-s Kállai Róbert Gida előtt C-1 500 méteren, az U23-as korosztályban az UTE-s Fekete Ádám gyűjtött be egy nagy skalpot és másfél másodpercet vert egy riói olimpikonra, Hajdu Jonatánra, szintén C-1 500 méteren. Az U21-es hölgyeknél Racskó Fruzsina győzött K-1 200 méteren, ő az újpesti Kiss Blankát és az ASE színeiben versenyző Pupp Noémit múlta felül, így várhatóan rajthoz állhat a korosztályos Európa-bajnokságon. Ugyanebben a versenyszámban, az ifik között pedig Orosz Adrienn nyert a legfiatalabb Lucz-lány, Anna előtt.

Az U23-as férfi kajak párosok 200 méteres távján simán nyert a tavalyi korosztályos világbajnokságon ezüstéremig jutó Balaska Márk, Birkás Balázs páros. A rutinos egység 1,2 másodperccel nyert Csizmadia Kolos és Varga Márk előtt. Az ifi férfi kajakpárosok 200 méteres versenyét pedig a győri Lazúr Barnabás és KSI-s párja, Nikodém Patrik nyerte meg 33.82 másodperces idővel, amivel az U23-as korosztályban is dobogóra állhattak volna.

K-2 férfi U23-ban, 1000 méteren ezúttal Koleszár Mátyás és Németh Viktor Máté volt a leggyorsabb, Gacsal Ákos és Doba Richárd Alfréd előtt. Utóbbi párost az elmúlt hetekben hátráltatta, hogy Doba vírusfertőzéssel küzdött, ezért sok edzést ki kellett hagynia.

Az ifjúsági női kajakosok K-2 500 méteres versenyszáma a KSI SE háziversenyét hozta. Bakó Olga és Biben Karina Klaudia meglepő fölénnyel győzött a Gazsó Alida Dorka, Kőhalmi Emese Boglárka duó előtt. Az ifjúsági férfi kenusok között 500 párosban győzni tudott a tavalyi szegedi ORV két legeredményesebb versenyzője, Szőke Attila és Slihoczki Ádám, ők utolsó éves ifiként nagy reményekkel vághatnak neki az idei nemzetközi szezonnak. U23-ban, ugyanebben a versenyszámban az UTE párosa, vagyis a Dóri Bence, Lelovics Dávid duó győzött, a Khaut Kristóf, Hajdu Jonatán és a Dóczé Patrik, Balla Levente Gellért egység előtt. A sprinterként még mindig kiváló Hajdu Jonatánnak tehát egyelőre az utánpótlás korosztályban sem sikerült a legjobbak közé kerülnie 500 méteren.

A női U21-es korosztályban két U20-as versenyző, Sólyom Dóra és Racskó Fruzsina lett a legjobb női egység K-2 500 méteren a Malcsiner Eszter, Kiss Blanka páros előtt, férfi ifiben K-4 500 méteren pedig az Erős Patrik Dániel, Csokor Erik Ferenc, Gergő Bálint, Obert Ákos összeállítású csapathajó tudott nyerni.

Az utánpótlás Európa-bajnokságot két hét múlva rendezik Belgrádban.

(forrás: kajakkenusport.hu)

Képek

"Kissrác voltam én, bámultam a csodát" című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41