Dátum: 2024 március 28. (csütörtök) | Gedeon, Johanna

hírek

A COVID SOK MINDENBEN SEGÍTSÉGEMRE VOLT

TÓTKA SÁNDOR: A COVID SOK MINDENBEN SEGÍTSÉGEMRE VOLT

Interjú a második olimpiáján immáron egyesben is induló kajakossal, aki többek között az esélyesség terhéről és a Covid okozta nehézségekről is beszélt.

Második olimpiájára készül Tótka Sándor, aki a tokiói olimpián 200 méteren egyesben, illetve a négyes csapathajóban is képviseli majd a magyar színeket. Az kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok, nem mellesleg ifjúsági olimpiai-bajnok kajakos remek szezont tudhat maga mögött, hiszen idén legyőzte az olimpiai címvédő Liam Heath-et, ezt pedig nem sokan tudják elmondani magukról. Elmondása szerint a sikerek mögött kőkemény munka rejlik, ám bármennyire is furcsán hangzik, neki segítség volt a Covid is valamilyen szinten.

Második olimpiájára saját bevallása szerint már érettebben készül Tótka Sándor, aki szerint jóval komplexebb versenyző vált belőle, ám az idáig vezető út hosszú volt és bár talán meglepően hangzik, de a koronavírus-járvány is nagy segítségére volt ebben.

„Versenyzés tekintetében sokkal összetettebb, érettebb lettem. Sok dolog jóval tudatosabbá vált számomra, mint amennyire mondjuk 5 évvel ezelőtt volt. Sokszínűbb lettem én is. A tudatosságot abban értem, hogy régebben azt gondoltam, hogy az edzéseket elég csak megcsinálnom, az majd elég lesz. Azt gondoltam, hogy Hűvös Viktorral, az edzőmmel nagyszerű edzéseket csinálunk és az úgy elég. De rá kellett jönnöm arra, hogy nem volt elég. Talán elsőre furcsán hangzik, de a Covid volt az, amely ebben segítségemre volt többek között.”

A koronavírus-járvány elhatalmasodása az egész világot érintette, természetesen a sportvilággal sem kivételezett. Leállt minden, még a legfontosabb eseményeket, így az olimpiát is halasztották. A sportolóknak nem volt könnyű mindezt feldolgozni, karrierek, pályafutások törtek meg, felkészülések mentek a kukába, fizikailag és mentálisan sem lehetett könnyű feldolgozni a halasztást. Ugyanakkor volt, akinek mindez – bár elsőre furcsán hangozhat - jól jött, vagy ha nem is jött jól, de a maga javára tudta fordítani az elkerülhetetlent, a váratlant. Így volt ezzel az újpesti színekben versenyző, amúgy gyomaendrődi kajakos is.

„Az olimpia elhalasztását követően a feleségemmel leköltöztünk Gyomaendrődre, béreltünk egy vízparti házat és ott kezdtünk el azon gondolkodni, hogy hogyan is tudnánk kihozni ebből a helyzetből a maximumot. Kerestünk egy táplálkozásszakértőt, és bár ebben a témában nehéz megtalálni a partnert, akiben hisz az ember, de végül nekünk sikerült. Egy légzésszakértőt is felkerestem, akivel helyre tettem a légzésemet, majd kerestem fizikoterapeutát és masszőrt is, valamint egy sportpszichológus is a segítségemre van. Egy komplex kis csapatot alakítottunk ki, ők segítenek nekem abban, hogy a lehető legjobb teljesítményt tudjam kihozni magamból.”

„KERETBE TETTEM A MUNKÁM, AZ EDZÉSEMET, A FELKÉSZÜLÉSEMET ÉS EZ A KERET SEGÍTETT KIEMELKEDNI AZ ÁTLAGBÓL.

A körültekintően kialakított csapat, az, hogy sikerült keretbe tenni mindent, ami a versenyzéssel és felkészüléssel kapcsolatos meghozta az eredményt, hiszen a világkupa versenyek, valamint az Európa-bajnokság és a válogatók is parádésan sikerültek Tótka számára. A kontinenstornán például a 200 méteren a legutóbbi olimpián győztes Liam Heath-et verte, amely már önmagában is hatalmas fegyvertény, úgy meg pláne, hogy a brit klasszis évek óta nem kapott ki senkitől.

„Az Európa-bajnokság foghíjas volt sok számban, de nem nálunk 200-on. Mark de Jonge hiányzott a mezőnyből egyedüliként, de ugye ő miután kanadai amúgy sem lehetett volna a mezőny tagja, meg szerintem ő a dobogóra nem feltétlenül esélyes, maximum a döntőre odaérhet. Ami komoly fegyvertény, hogy az olimpiai bajnok Liam Heath-et 2016 óta nem verte meg senki világversenyen. Ráadásul mindig úgy nyert, hogy beért és még örülni is volt ereje meg ideje is, mert annyival mögötte értünk célba. Most idén szoros versenyre tudtuk kényszeríteni.”

Az olimpiai címvédőt legyőzni mindig hatalmas dolog, ám egy közelgő olimpia előtt talán túlzottan is nagy terhet róhat a legyőzőre, hiszen akarva akaratlanul, de rávetül a reflektorfény, ezzel együtt pedig a nyomás is nagyobb lehet. A 27 esztendős Tótka ugyanakkor nem foglalkozik a nyomással és az esélyesség terhével sem, tisztában van azzal, hogy a mezőny borzalmasan kiegyensúlyozott, de élvezi, hogy egyest mehet.

„A 200 nem lutri szám, bár sokan azt gondolják. A mezőny borzalmasan erős. Viszont a terhet nem érzem, sőt, inkább élvezem. Élvezem, hogy egyedül vagyok a hajóban, mert a felelősség az enyém, ha valaki hibázik, akkor az csak én lehetek. Örülök, hogy egyesben versenyezhetek és alig várom már, hogy megmutassam, hogy mire vagyok képes.”

Az egyes mellett ugyanakkor a négyesben is szerep vár majd rá, egyelőre azonban a csapathajóval kapcsolatban még vannak kérdőjelek.

„A négyessel még a múlt héten is variáltunk, talán most úgy tűnik, hogy összeállt egy olyan variáció, amelyre nem is gondoltam volna. (Hüttner Csaba szövetségi kapitány az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy Kopasz Bálint helyére Béke Kornél került, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem biztos, hogy ez a végleges állapot, de tény, hogy most a Béke, Nádas, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor négyessel próbálkoznak. – a szerk.) Rengeteg pályát mentünk és kezd összeállni a dolog. A korábbi összeállításban szerintem éremesélyesek lettünk volna, egyelőre az új egységről még messzemenő következtetéseket ilyen viszonylatban nem tudok elmondani. Ugyanakkor ez egy olimpia, négy évente rendezik, a feszültség hatalmas, éppen ezért a hibaszázalék is, és lehet, hogy a vetélytársaink hibáznak, mi pedig ki tudjuk használni ezeket a hibákat, szóval bármi megtörténhet.”

Kajak-kenuban megkerülhetetlen kérdés az időjárás és a helyi körülmények. A válogatott tagjai közül sokak szerencsés helyzetben vannak, hiszen versenyeztek már az olimpiai pályán, mégpedig az előolimpián. Tótka Sándor szép emlékeket ápol a helyszínről, hiszen azon az előolimpián megnyerte a 200-as versenyt.

„Jelenleg szeles, esős időjárás jellemzi a helyszínt. Hatalmas páratartalom és hőség lesz, de engem ez nem zavar. Az ifjúsági olimpiát is ilyen körülmények között nyertem meg és amúgy is nyári gyerek vagyok, nem zavar a meleg, 35 fokban érzem jól magam. A klíma nem izgat és a pályát is ismerem, az előolimpián a 200 egyest meg is nyertem. Szeles pályára készülünk, de erre is fel vagyok készülve, nem tartok ettől sem.”

Az újpesti klasszisról sugárzik a magabiztosság, ám mindez nem egyenlő az elbizakodottsággal, hiszen a felkészülés során emberfeletti munkát végzett, tudja, hogy ő megtett mindent a sikerért. A hétfői ünnepélyes csapatbemutatóra már úgy érkezett a szövetség székházához, hogy azt követően kisebb szünetet kaptak, ám a munka azért nem áll meg, a felkészülés utolsó része még hátravan.

„Most túl vagyunk egy kemény blokkon, ami rengeteget kivett belőlem. Most van egy kis szünet, ám utána visszatérünk az edzésekhez, de akkor már a finomra hangoláson lesz a hangsúly. Sprintelgetünk, pályákat megyünk, csiszoljuk a csapathajót. Talán a nehezén már túlvagyunk, vagy talán mégsem, nem is tudom. A lényeg, hogy számolom a napokat az olimpiáig.”

Kajak-kenuban 1988 óta nem szerzett férfi kajakos egyéni olimpiai érmet, Gyulai Zsolt 500-on aratott győzelme volt az utolsó. Az 500 métert aztán 2012-ben a 200 váltotta az olimpiai programban, Tótka párosban ezen a távon Molnár Péterrel legutóbb Rióban a negyedik helyen zárt. Az újpesti sprinter bár mindig is az egyik legjobbnak számított a legrövidebb távon, most először versenyezhet 200 méteren egyéniben. Ki tudja, talán éppen ő lesz az, aki megtöri ezt a kényelmetlenül hosszúra nyúlt éremmentes időszakot.

(forrás: https://www.eurosport.hu/)

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41