Dátum: 2024 április 16. (kedd) | Csongor

hírek

FERÓ BÁ ELMENT

Életének 98. évében elhunyt a magyar kajak-kenu sportág első olimpiai érmese, Varga Ferenc, aki újpesti versenyzőként 1952-ben Helsinkiben Gurovits Józseffel 10 ezer méteres párosban szerzett bronzérmet. 

 

Varga Ferenc 1925. július 3-án született Romhányon. Tehetségére az első nemzetközileg elismert magyar kajakos versenyző, Balatoni Kamill figyelt fel, akinek hívására a Pannónia versenyzője lett.

 

Tizenhét évesen már magyar bajnok volt, miközben mentorát, a kor legkiemelkedőbb versenyzőjét is egyre jobban megszorongatta versenyeken.

 

Feró bá' - ahogy az utóbbi évtizedekben a Dunán emlegették - az 1952-es helsinki olimpián már újpesti színekben Gurovits Józseffel K-2 10000 méteren bronzérmes lett. Ez volt a magyar kajak-kenu sportág első magyar érme az ötkarikás játékok történetében. 

 

Varga Ferenc szerepelt a magyar kajak-kenu válogatott első igazán sikeres világversenyén, a maconi világbajnokságon is 1954-ben, ahol tagja volt a K-4 10000 méteren bronzérmet szerző négyesnek.

 

Utolsó magyar bajnoki címét 1966-ban, 41 évesen nyerte, de ezt követően egészen 2017-ig rendszeresen indult a masters magyar bajnokságokon.

 

Szeretett sportágának soha nem fordított hátat, az ICF egykori főtitkára, Bonn Ottó mellett dolgozott a nemzetközi szövetségben is, emellett egy ideig edzősködött, valamint a Földgép vállalat nyomdavezetőjeként több egyesületnek készített plakátokat, kiadványokat. 

 

Varga Ferenc 2007-ben kapta meg a kajak-kenu legrangosabb elismerését, az Arany Érdemérmet. Az egész sportág és az Újpesti Torna Egylet is gyászolja.

 

Isten nyugosztalja!

 

fotó: MKKSZ

Képek

NAPKÖZIS TÁBOR 2023 című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41