Dátum: 2024 április 16. (kedd) | Csongor

hírek

Kozák Danuta háromszor is a dobogó legfelső fokára állhatott Moszkvában!

Múlt héten szerdán, június 23-án érkezett Moszkvába az Európa-bajnokságra a magyar kajak-kenu válogatott, ahol pénteken már meg is kezdődtek a versenyek. A megmérettetés előtt tíz érmet, olimpiai számokban mérve öt dobogós helyet várt Storcz Botond, a felnőtt válogatott vezetőedzője, amely az augusztusi riói olimpia főpróbája volt.

Pénteken a férfi K-4 500 méteren a Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás összeállítású egység erős futamba került, többek között a spanyolokkal és a szlovákkal együtt szerepeltek, mégis rendkívül magabiztos győzelemmel jutottak a fináléba.

Tökéletes pálya volt, ritka az ilyen, hogy egyből megy, hiszen eddig mindössze négy összeülésünk volt. Beszéltük egymás között, hogy nem akarunk középfutamozni, ezt sikerült elérnünk, szóval délután pihenő, holnap pedig odacsapunk még egyet” – nyilatkozta az MTI-nek Tótka Sándor.

Már amikor elrajtoltunk, éreztem, hogy ez jó lesz, hiszen öt húzás alatt gyakorlatilag egy fél négyes előnyt szereztünk. Annyira jött alám az erő, hogy csak gazdálkodnom kellett vele” – tette hozzá a vezérevezős Nádas Bence, akinek “jól jött” a győzelem és az ezzel járó pihenő, hiszen délután egyesben is rajthoz kell állnia 500 méteren.

A délutáni program az 500 méteres előfutamokkal kezdődött meg, az elsőből Kozák Danuta magabiztosan, félgőzzel jutott tovább, méghozzá futamgyőztesként, a német Franciska Webert legyőzve, így egyből a döntőbe került.

Szombaton délelőtt beindult a nagy menetelés számunkra. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összetételű csapathajó Moszkvában visszavágott a fehéroroszoknak a milánói világbajnokságon elszenvedett vereségért. A fehéroroszok kezdtek jobban, fél távnál azonban már Szabó Gabrielláék robogtak át az élen, s nem is tudta őket megfogni a rivális kvartett.

A magyar négyestől mindig kötelező feladat a győzelem. Tulajdonképpen eddig csak egyszer ültünk össze, és itt Moszkvában csúsztunk ki egyszer a csapathajóval. Ez volt az első pályánk és szerintem magunkat is megleptük azzal, hogy ilyen jól ment és nem estünk szét” – magyarázta Csipes Tamara.

Jó első háromszáz méter után Tami hoppjára begyújtottuk a tartalékokat. Lényegében ez volt a taktikánk” – mondta el a döntő után Kozák Danuta.

Igazából ez olyan takarékos pálya volt, biztosra mentünk, igyekeztünk jó mozgással megnyerni a versenyt” – tette hozzá Szabó Gabriella, míg Fazekas-Zur Krisztina arról beszélt, hogy van még feladatuk, de idejük is van arra, hogy jól elvégezzék azt a riói játékok előtt.

Már az előfutam során minden idők legjobb idejét lapátolta ötszázas férfi négyesünk, a Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter, Somorácz Tamás összetételű hajó a döntőben sem engedte ki a kezéből a győzelmet, a fiúk remek versenyzéssel utasították maguk mögé a szlovák és a spanyol négyest.

Kemény volt, a rajtot nem kaptuk el jól, de végig sikerült maximumon menni. Az utolsó 150 méteren ütött be a kőkemény sav” – magyarázta Nádas Bence, míg az elmúlt években 200 méteren 30-35 másodpercekhez szokott Tótka és Molnár csak kereste a szavakat a finálé után.

Hatodik összeülésre egy Eb-arany nagyon szép eredmény. De pokolian hosszú most nekünk ez a táv” – mondta Molnár Péter, míg Somorácz Tamás szerint tökéletes volt az összhang ebben a csapathajóban, úgy mentek, ahogyan egy ötszázas pályát menni kell.

Aztán jött a vasárnap, ahol is feltettük a koronát Dana fejére. Az angol „ready” és „set” vezényszavak után lecsapódik a startgép, az előírás szerint így néz ki egy rajt a gyorsasági kajak-kenuban. A női K-1 500 méter fináléja ma nem így kezdődött, hanem vezényszavak nélkül, a lecsapódással….

A rajtbírók bakija sajnos a legjobban éppen a magyar versenyzőt, Kozák Danutát lepte meg, aki egy szempillantás alatt másfél, két hajó hátrányban találta magát. A táv olimpiai címvédője ebből a vert helyzetből lépkedett előre centiről centire, hihetetlenül nagyot küzdött és végül közel egy hajóval nyert aranyérmet a német Franziska Weber és a dán Emma Jörgensen előtt.

Az UTE kiválósága közvetlenül az eredményhirdetés után már rohant is vízre szállni Szabó Gabriellával, hiszen várt még rá a K-2 500 méter fináléja. Bár a rajtot ebben a számban sem a legtökéletesebben kapták el a mieink, mégis szinte pillanatok alatt az élre álltak, s noha a szerb Moldovan testvérek és a német páros próbálta tartani a magyarok tempóját, egy indítás elegendő volt ahhoz, hogy lerázzák magukról a teljes mezőnyt. Kozák Danuta tehát harmadik, Szabó Gabriella a második aranyérmét ünnepelhette ezen az Európa-bajnokságon.

Érdekes küldetés volt, hiszen Dana egyese és a páros között ötven perc különbség volt, úgy kellett odaállnom, hogy teljesen készen álljak, mire visszaérkezik az eredményhirdetésből. De abszolút nem izgultam, nála fegyelmezettebb embert nem nagyon ismerek a földön” – mondta Szabó Gabriella.

Ezúttal is száz százalékban odatettem magam, mert ilyenkor nem csak magáért, hanem a társáért is versenyzik az ember, s azzal, hogy teljesen kihajtom magam, megadom a tiszteletet a másik számára – mondta a triplázó Kozák Danuta, aki az olimpiai esélyekről nem szívesen beszélt. – Főpróbának, edzésnek nem volt rossz ez az Európa-bajnokság, de az olimpián bármi lehet. Bár nyertünk, fontos, hogy az ember ne szálljon el, mert Rióban érhetnek meglepetések. A kemény munkával és a maximum pályákkal kell most foglalkozni.

A magyar válogatott öt arany- öt ezüst és négy bronzérmet szerzett a moszkvai Európa-bajnokágon, így a házigazda Oroszországot legyőzve lett első az éremtáblázaton. A csapat ezzel messze túlszárnyalta Storcz Botond szövetségi vezetőedző előzetes elvárásait és bizakodva várhatja az év fő versenyét, az riói olimpiai kajak-kenu regattát.

GRATULÁLUNK MINDENKINEK!

(forrás: kajakkenusport.hu)

Képek

NAPKÖZIS TÁBOR 2023 című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41