Dátum: 2024 április 19. (péntek) | Emma

hírek

Lucz Dóra duplázott a minszki kajak-kenu világbajnokságon!

Minden idők legjobb teljesítményét produkálta a magyar csapat Minszkben, az ifjúsági és U23-as gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon. A mieink csak vasárnap hét világbajnoki címet, összesen 18 érmet szereztek, ami önmagában annyi, amennyit tavaly két nap alatt nyertek az év legfontosabb utánpótlásversenyén. A végeredmény pedig egészen elképesztő, Magyarország összesen 10 világbajnoki aranyérmet és 25 dobogós helyezést gyűjtött a hétvégén, ennyit még egyetlen ország sem szerzett egy világverseny alatt kajak-kenuban.

Az egész világbajnokság legeredményesebb versenyzője Homonnai Luca lett. A 18 éves győri kajakos a tegnapi, K-4 500 méteren szerzett aranyérem után ma két egyéni számban lett a legjobb. Délelőtt 200 méteren csak pár ezreddel győzött az ukrán Kuklinovska előtt, délután, 500-on pedig még ennél is szorosabb csatában, az orosz Anoskinával holtversenyben nyert újabb világbajnoki címet.

Egyéniben éppen ilyen eredményesen szerepelt Lucz Dóra is. Az UTE kiválósága U23-as kiválósága 200 méteren közel fél perccel volt gyorsabb a román Tarannál. Érdekesség, hogy ezen a távon a magyar versenyzőt annyira nem késztették teljes erőbedobásra az ellenfelei, hogy lassabban teljesítette a 200 métert, mint Homonnai Luca az ifi döntőben. 500 méteren aztán Lucz is begyújtotta a rakétákat, 1.52.84-es idővel lett világbajnok a belga Peters előtt, ez több mint 3 és fél másodperccel jobb eredmény, mint az ifi győztes ideje.

"Nagyon örülök, hogy mindkét számban, K1 200-és 500 méteren is sikerült nyernem. Köszönöm szépen mindenkinek a szurkolást, hatalmas pluszt adott, nagyon sokat jelentett, hogy ilyen sokan buzdítottak. Külön szeretném kiemelni edzőimet, Homoki Tamást, Almási Nándort és Lipcsei Dánielt, akik mindvégig mellettem álltak és bíztattak. Boldog vagyok, hogy UTE-s csapattarsaim, Eszter es Rita (Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita - szerk.) is jól szerepeltek."

200 méteren világbajnok lett Birkás Balázs is. A szegedi kajakos jó formában utazhat Rióba, miután az U23-as mezőnyt ma nagyon elverte. A 20 éves sprinter egy ezüstérmet is begyűjtött Balaska Márkkal, K-2 200 méteren mindössze 6 századmásodperccel kaptak ki a bivalyerős német duótól.

Újabb olimpia számban szerzett világbajnoki címet Racskó Fruzsina és Gazsó Dóra is. A két kajakos hölgy tegnap az ifjúsági női négyes tagjaként nyert, ma pedig K-2 500 méteren is a korosztály legjobbjainak bizonyultak, miután hatalmas csatában verték a dán és a lengyel párost.

A kenus szakágnak is jutott ma egy aranyérem. Lakatos Zsanett majdnem másfél másodpercet vert a második helyen érkező fehérorosz Klimavára. A győri versenyző már eddig is egészen elképesztő eredményeket ért el az utánpótlás világbajnokságokon és az életkora alapján még jövőre is tagja lehet ennek a mezőnynek.

Vasárnap ezüstérmes szerzett K-1 ifjúsági 200 méteren Kuli István és ugyanezen a távon, ugyanebben a korosztályban Kirkov Valentinnal is második lett párosban. Szintén második lett egy hazai páros mögött C-2 200 méteren a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó, férfi ifi K-4 1000 méteren a Petró Erik, Varga Ádám, Mozgi Milán, Erdőssy Csaba alkotta egység, az U23-as férfi négyesek között a Nádas Bence, Noé Bálint, Ilyés Róbert, Koleszár Mátyás összetételű csapathajó, valamint Nagy Bianka is ifi C-1 500 méteren.

A 7 arany- és a 7 ezüstérem mellett jutott négy bronz is a magyaroknak vasárnap. Dobogóra állhatott 200 méteren Nagy Bianka és Némedi Konrád C-1-ben az ifik között. Szintén harmadik lett ifjúsági C-4 500 méteren Kállai Róbert Gida, Némedi Konrád, Hajnal Jenő Kristóf és Takács Mihály Áron, a világbajnokság záró futamában, női U23 K-2 500 méteren pedig Hagymási Réka és Takács Tamara duója lett bronzérmes.

„Ez a valaha volt legjobb szereplés egy világversenyen a gyorsasági kajak-kenu történelmében. 34 versenyszámból csak kilencben nem szereztünk érmet, de ezekben is zömmel negyedik vagy ötödik helyen futott be a magyar egység – mondja Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző. – Ez az eredmény úgy jöhetett össze, hogy mindkét korosztálynak mind a négy szakágában szereztünk érmet, tehát a csapat teljesen egységes volt. Tavaly is rekordot döntöttünk, akkor is 10 világbajnoki aranyérmet nyertünk, de ott az egész verseny alatt szereztünk annyi érmet, mint idén csak a vasárnapi döntők során. Azt hiszem ez az eredményesség már nem is srófolható feljebb. A sportolók mellett jár a köszönet az edzőknek és a kluboknak is, hogy ilyen kiváló formában hozták a versenyzőket.”

(forrás: kajakkenusport.hu)

Képek

"Kissrác voltam én, bámultam a csodát" című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41