Dátum: 2024 április 19. (péntek) | Emma

hírek

MINDEN SZAKÁGBAN ÉREM

Az összes gyorsasági kajak-kenus szakágban; vagyis női kajakban és kenuban, valamint férfi kajakban és kenuban is érmet szerzett az Újpesti Torna Egylet a vasárnap lezárult olimpiai kvalifikációs világkupán. Lucz Anna arany-, Tótka Sándor és Kiss Blanka pedig ezüstérmes lett kajakban, Horányi Dóra és Fekete Ádám pedig második helyezést ért el, utóbbi kenusunk ráadásul kettőt is, a Szegeden lezajlott eseményen.

 

Bár nem szerzett aranyérmet, de a legnagyobb dicséret így is az UTE 27 éves világbajnok kajakosát illeti. Tótka Sándor K-1 200 méteren mindössze három századmásodperccel (!) kapott ki a szám olimpiai címvédőjétől, a britek legeredményesebb versenyzőjétől, Liam Heath-től. 

 

„Az egyesre 2014 óta nem készültem annyit, és olyan tudatosan, mint most. Egyébiránt pont abban az évben ugyancsak ezüstérmet nyertem a milánói vk-n, ami azért is emlékezetes, mert másnap érettségiztem – mondta Tótka Sándor a Nemzeti Sportnak. – A két érem nem összehasonlítható, a mostanit sokkal erősebb mezőnyben szereztem. A formába hozás még csak most kezdődik, bízom benne, hogy úgy fognak állni a csillagok, hogy méltó legyek arra, hogy olimpián versenyezhessek.”

 

Tótka Sándor a jövő heti olimpiai válogatón és a júniusi Európa-bajnokságon biztosíthatja magának a tokiói részvétel lehetőségét. Egyéniben, és az 500 méterre készülő férfi négyes tagjaként is jó esélye van arra, hogy csapatba kerüljön.

 

A hétvégén kimagasló teljesítményt nyújtott az UTE saját nevelésű kenusa, Fekete Ádám is. Martinkó Gábor tanítványa előbb megismételve a 2019-es világbajnokságon nyújtott teljesítményét; újra ezüstérmet szerzett a dunaújvárosi Hajdu Jonatánnal kenu páros 500 méteren, majd csapattársával, az alig 19 éves Horányi Dórával lett ezüstérmes a vegyes C-2 200 méteres versenyszámban.

 

„Szerencsére a mix versenyszámban nálunk adott volt az egység, mert Dóri a csapattársam az UTE-ban - mondta a világbajnoki ezüstérmes Fekete Ádám. - Csak egy edzésen térdeltük össze a verseny előtt, mégis jól ment alattunk a hajó, így nagyon örülünk ennek az ezüstnek. Jó lenne megnézni ezt párost egy idei Eb-n, vagy egy világbajnokságon is.”

 

Fekete Ádámnak Tokióba már nincs túl sok esélye kijutni, de ha továbbra is ilyen kimagaslóan teljesít C-2 500 méteren, akkor abban a számban három év múlva ott lehet a párizsi olimpián.

 

Jól teljesített a női K-2 200 méteren világbajnoki bronzérmes Kiss Blanka és Lucz Anna is. Bár most együtt párosban nem szereztek érmet, viszont a vegyes K-2 200 méteres számban Anna az AVSE versenyzőjével, Csizmadia Kolossal aranyérmes lett, Blanka pedig a szintén AVSÉ-s Apagyi Leventével szerzett második helyezést ugyanebben a versenyszámban. 

 

Az olimpiai kvalifikációs szempontjából fontos megemlíteni, hogy Kiss Blanka női K-1 200 méteren a világbajnok Kárász Annát megelőzve ötödikként ért célba. 

 

Képek

Atlétikáink őszi edzőtáborokban című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41