Dátum: 2024 június 22. (szombat) | Paulina

hírek

Györgyjakab Máté lett a sportág leggyorsabbja

Több mint 900 sportoló, főleg igazolt kajakos és kenus versenyzők, valamint atléták, triatlonisták, hegyikerékpárosok és evezősök vettek részt a sportág hagyományos Nagy Hideg-hegyi futónapján. A leggyorsabb kajak-kenus az UTE 16 éves versenyzője, Györgyjakab Máté lett, a hölgyek között pedig a Váci Hajó színeiben induló Havas Eszter ért fel a leghamarabb a 864 méter magas csúcsra.

Az abszolút versenyt a VISE Vác futója, Sági József nyerte, aki idén a Masters Hegyifutó Világbajnokságon az 5. helyet szerezte meg, ráadásul váci versenyzőként minden valószínűség szerint tökéletesen ismeri a terepet. 29 perc 23 másodperc alatt teljesítette a kb. 7.5 kilométeres „gyilkos” távot és a szemtanúk szerint a célban egyáltalán nem tűnt elgyötörtnek.

Györgyjakab Máté idén K-2 1000 méteren ezüstérmet, K-1 1000 méteren pedig negyedik helyezést szerzett az EORV-n az 1997-es korosztályban, ezúttal pedig a hegyen mutatta meg, hogy mit tud. A kajak-kenusok háziversenyét 33:12-es idővel nyerte meg.

A hölgyek versenyében Havas Eszter volt a leggyorsabb, ő 37:10-et futott. A Váci Hajó SE versenyzője annak a Babella Lászlónak a tanítványa, aki a Nagy Hideg-hegyi futás „szülőatyja”. A 74 éves mesteredző ma is futott, méghozzá nem is akárhogy, a középmezőny elején végzett.

A versenyen a hagyományoknak megfelelően több válogatott versenyző is részt vett. Rajthoz állt az olimpiai bajnok Szabó Gabriella és London ezüstérmese, Kulifai Tamás is, akinek ezekben a hetekben kőkemény őszi alapozó tréningeket vezet Fábiánné Rozsnyói Katalin.

„39 perc alatt értem fel, de ezzel nem vagyok igazán elégedett – mondta Kulifai Tamás. Az utóbbi hetekben keveset futottunk és elég fáradt is vagyok. Ráadásul a jövő hetet még Dunavarsányban töltjük, szóval kemény napok várnak rám.”

Az eseményen idén 41 kajak-kenu szakosztály szerepelt, közöttük a MKKSZ ezúttal is sorsolt ki hajókat. A kajakos szakágban a K-1-et a Szentendrei Kajak-Kenu Egyesület, az MK-1-et a Csongrádi Kajak-Kenu Klub kapta meg, míg a kenusoknál a C-1-et a tiszaújvárosi TKKSE, az PC-2-est pedig a Váci Hajó SE vihette haza.

„8-10 éve szervezünk ilyen nagyszabású évzáró futást itt a Nagy Hideg-hegyen, mégis minden évben megdöbbent, hogy mennyien vesznek részt rajta – mondta el az eseményről Weisz Róbert, a futás főszervezője, az MKKSZ maratoni vezetőedzője. Ezen a versenyen természetesen nem kötelező részt vennie a tagszervezeteinknek, mégis rengetegen itt vannak, sokan az ország másik feléről pénzt és időt nem kímélve jönnek, hogy a szezon végén utoljára találkozzanak a sporttársaikkal és fussanak egy jót. Azt hiszem az, hogy ezúttal is több mint 900-an voltunk, jól mutatja a kajak-kenu sportág erejét.”

A versenyről készült összes fotó elérhető innen.

Képek

NAPKÖZIS TÁBOR 2023 című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41