Dátum: 2024 április 13. (szombat) | Ida

UTE Kajak-kenu szakosztály története

Egyesületünk Kajak-kenu szakosztálya 1949-ben az újpesti TUNGSRAM Vizitelepén kezdett működni Párkány István testnevelő tanár vezetésével.

Először C-10-es hajóra toborzott gyerekeket, majd később kajakosokat is megtanított a lapát forgatására.

Veréb Sándor és Nagy László voltak az első ifi bajnokaink, de ekkor még a TUNGSRAM színeiben. 1951-ben alakult hivatalosan az UTE Kajak-kenu szakosztálya helyileg a Tungsram Római-parti vízi telepén. Abban az évben igazolt szakosztályunkhoz Urányi János, Kleibán Rezső és Varga Ferenc, akik szakosztályunk első felnőtt bajnokai voltak.

1952-ben kezdett kajakozni Fábián László és Ürögi László a későbbi olimpiai- és világbajnokok.

1953-ban költözött a szakosztály a Budapesti Rendőrkapitányság Tímár utcai vízi telepére, ahol akkor még evezősök, röplabdások, ejtőernyősök is edzettek.

1954-ben kapott a szakosztály egy úszóházat, amely már nagyobb létszámú és önállóbb szakosztályi működést tett lehetővé. Ez évben vett részt először a szakosztály világversenyen, a Maconi Világbajnokságon hét versenyzőnk szerepelt, Urányi János, Varga Feró, Nagy László, Fábián László, Túri Sándor, Sován András és Veréb Dezső.

1955-ben ült össze először az Urányi - Fábián kajak páros, akik 1956-ban Melbourne-ben megnyerték országunk, sportágunk és szakosztályunk első kajakos olimpiai bajnoki címét.

Ugyanebben az évben már megalakult a kenu és a női szakág is.

Nagyot lendített a szakosztály eredményességén, hogy hozzánk igazolt Bánfalvi Klára a sportágelső eredményes női versenyzője, aki példaképévé vált a fiataloknak.

1957-ben Simári László-Bodnár László páros nyerte a szakosztály első kenu bajnokságát.

Első Világ- és Európa Bajnokaink 1957 és 1958-ban Urányi János és Fábián László voltak.

Ebben az időben kezdett kajakozni a fiatal, tehetséges Szöllősi Imre, aki már 1959-ben három EB aranyérmet nyert Duisburgban, majd egy évvel később a Római Olimpián két ezüstérmet szerzett egyesben.

Ezen az olimpián nyertük első női érmünket,ahol Bánfalvi Klára K-2 500 méteren Egressy Vilmával III. lett. Balogh Anikó itt még tartalékként vett részt, de az 1961-es Poznani Európa Bajnokságon már értékes helyezéseket szerzett.

Igazi lendületet 1967-ben kapott a szakosztály, amikor önálló használatra megkaptuk az egész vízi telepet. Ismét egy nagyobb létszámú, fiatal generáció kerülhetett a szakosztályba, mely lehetővé tette és fokozatosan hozta a későbbi sikereket.

Kiemelkedő eredményeket értünk el mindhárom szakágban.

Kajak
 • Timár István olimpiai ezüstérmes többszörös Európa- és Világbajnok.
 • Ürögi László világ- és Európa Bajnok.
 • Várhelyi Péter világbajnok, Európa- és olimpiai bajnoki helyezett.
 • Romhányi Zoltán VB ezüstérmes.
 • Fábián István VB ezüstérmes.
 • Völgyi Péter VB bronzérmes.
 • Szabó László VB bronzérmes.
Kenu
 • Soltész Árpád EB- VB és olimpiai helyezett.
 • Dr Csépay Dezső VB ezüstérmes.
 • Tarczaly Róbert VB helyezett.
 • Hrazdil Vilmos VB helyezett.
Női szakág
 • Rozsnyói Katalin olimpiai ezüstérmes, EB- VB helyezett.
 • Tőzsér Ilona világbajnoki ezüst és bronzérmes.
 • Mózes Anna Európa bajnoki helyezett.
 • Zakariás Mária olimpiai és VB bronzérmes.
 • Pozsonyi Ágnes VB bronzérmes.
 • Dragos Ágnes VB EB helyezett.

Az 1980-as olimpiával ennek a generációnak kiemelkedően eredményes korszaka lezáródott.

Itt emlékezünk meg azokról az edzőkről és szakág-vezetőkről, akik szakosztályunk történetének első évtizedeiben nagyon sokat tettek:

Gelle Sándor,Vásárhelyi György, Dr.Nagy László, Székffy Géza, Keresztes János, Turi György, Veréb Dezső, Veréb Sándor, Ürögi János, Ecsédy Nándor, Réthelyi Nándor, Simári László, Tóth Dezső, Horváth Péter, valamint Tóth Pista bácsi úszóházőr, Barócsi Istvánné, Hatházi Zoltánné gondnokok, Serf Dezső, Csécsei Imre, Törő István, hajóépítők.

Az előző időszak kiemelkedő versenyzői közül többen edzőként folytatták szakosztályi tevékenységüket és az ő nevükhöz fűződik 1985-től az elkövetkező 20 év eredményessége:

Fábián László, Ürögi László, Soltész Árpád, Sóti István, Fábiáné Rozsnyói Katalin, Horváth Péter, Szabó Ferenc.

A 80-as években az Újpesti Dózsa Sport Club a hazai sportélet egyik meghatározója volt. Olyan feltételrendszerrel rendelkezett a klub, amely a kajak-kenu sportágbanis lehetővé tette a nagy létszámú utánpótlás felnevelését és a kiemelkedő képességű tehetségek megfelelő menedzselését.

A férfi szakágban Fábián László, Sóti István és Horváth Péter vezetésével születtek a további kiváló eredmények.

A sikeres ifjúsági mezőnyből a felnőtt nemzetközi mezőnybe kikerülve hozták az első Világbajnoki aranyérmet és helyezéseket.

Böjti Zsolt, Nieberl László, Berkes Zoltán, Adrovicz Attila, ugyanebben az időszakban Fábiánné Rozsnyói Katalin vezetésével többszörös világbajnoki győzelmet és helyezéseket értek el kajakos lányaink: Mészáros Erika, Dónusz Éva, Czigány Kinga, Laky Éva, Povazsán Katalin.

Kenu vonalon Soltész Árpád vezetésével Leikep Gusztáv, Takács Gábor, Varga Zoltán, Barna Tamás, olimpiai és VB helyezéseket értek el.

Ennek a korosztálynak az olimpiai sikerei 1988-ban Mészáros Erika K-4 500 méteren ezüstérem, 1992-ben pedig Barcelonában a sportág első női olimpiai bajnoki győzelmét Mészáros Erika, Dónusz Éva és Czigány Kinga érte el K-4 500 méteren.

1996-ban a férfi szakág is eredményesen szerepelt, Adrovicz Attila K-4 1000 méteren olimpiai ezüstérmes lett.

Ez a generáció az 1996-os olimpia után befejezte aktív sport pályafutását és egy újabb korszak kezdődött.

A női szakág továbbra is Fábiánné Rozsnyói Katalin vezetésével – új, fiatal versenyzőkkel kiegészülve világraszóló sikereket ért el.

A sportág közel 30 évig nem rendezett Európa Bajnokságokat, majd 1997-től újra programjára tűzte a kontinens-találkozókat.

Többszörös egyéni és csapat világ- és Európa-bajnokunk Kovács Katalin.

Világ és Európa bajnoki érmeseink és helyezettjeink:

Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Dékány Kinga, Mednyánszky Szilvia, Bóta Kinga.

Ennek a csapatnak a legnagyobb sikere Kőbán Rita átigazolásával a 2000-es Sydney Olimpián valósult meg, ahol két olimpiai ezüstérem sikerének örülhettünk. A négyes mellett Kovács Katalin és Kőbán Rita K-2 500 méteren ezüstérmes lett.

A kajakos lányok mellett - szintén Fábiánné Rozsnyói Katalin irányításával készülő Ipacs Endre az 1998-as Szegedi Világbajnokságon C-2 1000 méteren bronzérmet nyert.

2001. tavaszán a női szakág edzője és élversenyzői más klubokba igazoltak át.

Ezután a szakosztály életében jelentős átalakulás történt, elsősorban a támogatási rendszer átalakulása miatt, és növekvő igénynek megfelelőena fő hangsúly az él-utánpótlás nevelés mellett, a szervetett tömegsportra és szabadidősportra helyeződött át. A klub további lehetőségeket biztosít az iskolákkal együttműködve tornaóra keretén belül a sportág megismertetésével, illetve az egyénileg sportolni vágyók, szabadidőt eltöltendők részére.

Napjainkban legeredményesebb versenyzőink, Metka Márton és Molnár Gábor 2002 Ifi. EB. ezüst és bronzérmet, míg Mike Róbert és Metka Márton a 2003-ban Athénban megrendezett Elő-olimpián bronzérmet szereztek kenu párosban. Kajakban Gyertyános Gergely 2002-es Világ-kupán ezüstérmet szerzett.

Jelenleg a klubban 6 edző irányításával közel 150 sportolót foglalkoztatunk Tímár utcai vízitelepünkön.

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41