Dátum: 2024 július 16. (kedd) | Valter

hírek

HENGERELTEK VERSENYZŐINK SZEGEDEN

Lucz Anna, Tótka Sándor és Kiss Blanka Európa-bajnoki címet szerzett, míg Rendessy Eszter ezüstérmes lett, így mind a négy rajthoz álló versenyzőnk dobogóra állhatott a vasárnap délután Szegeden záruló gyorsasági kajak-kenu Európa-bajnokságot. 

unnamed (1)

Leggyorsabb magyar női kajakosként Lucz Anna kiemelkedett az európai mezőnyből, az UTE versenyzője pénteken K-1 200 méteren ritkán látható előnnyel, hét és fél tizeddel, majdnem egy hajóval nyert a második helyen befutó lengyel és a harmadik dán versenyző előtt. 

K-2 200 méteren Kiss Blankával ennél kicsit nehezebb dolga volt Lucz Annának, párosban sokkal szorosabb csatában, kis különbséggel nyertek a bombaerős szlovén és lengyel duó előtt. Az UTE egysége 2022 után újra Európa-bajnok lett ezen a távon.

unnamed (4)

„Jól belenyúltunk a rajtba, ez az erősségünk. Aztán a végén nagyon jöttek fel a szlovének, de szerencsére nem tudtak becsúszni elénk. Próbáltam kizárni a körülményeket, de a végén hallottam a közönséget, és az nagyon megdobogtatta a szívemet" - nyilatkozott Kiss Blanka.

"Én csak Blankát követtem, próbáltam minden kizárni. Azt periférián láttam, hogy nincsenek mellettünk, de amikor beértünk, nem tudtam, hányadikak vagyunk. Blanka azonban magabiztosan mondta, hogy nyertünk, akkor megnyugodtam." - tette hozzá újpesti klubtársa, Lucz Anna, akinek hétvégén nyújtott teljesítménye alapján egyértelműen ott lenne a helye a párizsi olimpián rajthoz álló női kajaknégyesben.

unnamed (3)

„Több, mint egy hete azért lobbizunk, hogy Lucz Anna beülhessen az olimpiai négyesbe. – mondta a verseny után Doma Gergő, az UTE kajak-kenu szakosztályvezetője. – A hétvégén két dolog derült ki; először is az, hogy Lucz Anna kiváló formában van, másodszor pedig az, hogy a női négyes még nincs kész. Ugyan az egység Európa-bajnoki címet szerzett Szegeden, de a mezőny nem volt erős, és az is látszott, hogy a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Dorka összeállítású hajó rajtkészsége nem a legjobb, és éppen ez az, amiben a leggyorsabb magyar sprinter, Lucz Anna rengeteget tudna segíteni a lányoknak.”

Férfi K-2 500 méteren, vagyis olimpiai versenyszámban nyert az UTE-nak újabb Európa-bajnoki címet Tótka Sándor. Tokió olimpiai bajnoka ezúttal Nádas Bencével versenyzett párosban, és az egység hét év után szerzett újabb Eb aranyérmet. Hüvös Viktor tanítványai kiváló rajt után végig dominálni tudtak, a hajrában ugyan a független színekben induló Uladzislau Kravets, Dzmitry Natynchyk kettes próbált feljönni a mieinkre, de nem tudták veszélyeztetni Sanyiék győzelmét, akik óriási ovációt kaptak a szegedi közönségtől az utolsó métereken.

"Sanyival azt beszéltük a rajt előtt, hogy feszített a program, így valószínűleg nem fogják visszalőni a rajtot, ezért próbáltuk egy kicsit jobban belefeszíteni magunkat a rajtgépbe - nyilatkozta az MTI-nek a szegediek világbajnoka, Nádas Bence. - Szinte kirobbantunk a rajtból és onnantól kezdve ráálltunk az erős utazótempónkra, amellyel meg tudtuk őrizni az elején szerzett előnyünket. Az utolsó kétszázon pedig a szegedi közönség szinte behúzott minket a célba. Óriási élmény hazai publikum előtt nyerni, főleg az olimpiai évében egy olimpiai versenyszámban."

unnamed (5)

"Örülünk, hogy aranyérem lett a vége, de annak még jobban, hogy összeálltunk és kijött a forma. – mondta a szombati verseny után Tótka Sándor, aki arról beszélt még, hogy az ünneplés helyett ő már a vasárnapi négyesre koncentrál. 

Ezek után a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor alkotta duó negyedik lett K-4 500 méteren.

Női K-1 1000 méteren a magyar színeket Rendessy Eszter képviselhette. Az UTE saját nevelésű versenyzője nagyon éretten szerepelt és ezüstérmes lett lengyel vetélytársa mögött.

unnamed (7)

A magyar válogatott 10 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzéremmel zárta a hazai rendezésű kontinensviadalt, és ezzel toronymagasan megnyerte az éremtáblázatot, ám a férfi és a női négyesek összetételével kapcsolatban még fontos döntéseket kell meghoznia Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak a párizsi olimpiai előtt.

Képek

Hajós Alfréd Kupa című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41