Dátum: 2021 június 13. (vasárnap) | Antal, Anett

hírek

HÉT VERSENYZŐNK SZEREPELHET A VILÁGKUPÁN

A magyar klubok közül az UTE indíthatja el a legtöbb versenyzőt a péntektől vasárnapig tartó szegedi felnőtt kajak-kenu Világkupán. Közülük olimpiai versenyszámban szállhat majd vízre Kiss Blanka, Lucz Anna, Rendessy Eszter, Tótka Sándor, Fekete Ádám, és a mindössze 18 éves Seres Fanni is.

 

A rutinosabb versenyzők csapatba kerülése papírforma volt, Tótka Sándor például évek óta stabil tagja az olimpiára készülő férfi kajaknégyesnek, amelyik elindulhat a szegedi Világkupán és június elején az Európa-bajnokságon is. Hacsak az egység nem szerepel le nagyon a soron következő két világversenyen, akkor minden valószínűség szerint kajakosunk ott lesz a tokiói olimpián is a K-4 500 méteren induló csapathajó tagjaként.

 

Kiss Blanka és Lucz Anna 2019-ben világbajnoki bronzérmet szerzett K-2 200 méteren a 2019-es szegedi világbajnokságon, ők ezúttal is együtt indulnak ebben a számban. Ugyanakkor Kiss Blanka rajthoz áll K-1 200 méteren is, Lucz Anna pedig a hosszabbik távon, K-2 500 méteren száll vízre a szolnoki színekben versenyző Csikós Zsókával, vegyes 200 méteren pedig az olimpiai kvótaszerzésre esélyes Csizmadia Kolossal indul egy hajóban.

 

A 19 éves Rendessy Eszter tavaly egy K-1 1000 méteren elért győzelemmel mutatkozott be a felnőtt nemzetközi mezőnyben, de idén már 500 méteren, vagyis olimpia távon, egyesben és párosba is rajthoz áll, utóbbiban Biben Karina párjaként. 

 

Bár 2019-ben még 500 méteren szerzett világbajnoki ezüstérmet Fekete Ádám, de Tokió évében bíztató, hogy ezúttal már C-2 1000 méteren, olimpiai számban is indulhat Hajdu Jonatánnal.

 

A legnagyobb meglepetés, hogy az UTE kajak-kenu szakosztálya egyre sikeresebb a női kenus szakágban is. 

 

A hétvégi versenyen mutatkozik be a felnőtt nemzetközi mezőnyben a 19 éves Horányi Dóra és a 18 éves Seres Fanni is. Utóbbi a múlt heti magyarországi tájékoztató versenyen, nagy meglepetésre, C-1 200 méteren megszorította a két legeredményesebb női kenust, az egyaránt győri Balla Virágot és Takács Kincsőt is. 

 

Versenyzőink rajthoz állnak együtt párosban C-2 200 méteren, Horányi Dóra ezen kívül C-1 5000 méteren indulhat, míg az ifjúsági korú Seres Fanni az olimpiai számban, C-1 200 méteren is kenuzni fog. 

 

“A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) korábbi alelnökével, a rendkívül sikeres győri klub egykori vezetőjével, a két éve elhunyt Kadler Gusztávval anno rengeteget beszélgettem arról, hogy a női kenu lehet a sportág következő aranykorának a záloga. - mondta Doma Gergő, az UTE kajak-kenu szakosztályának vezetője. - A magyar női sportolók az elmúlt évtizedekben az olimpián bebizonyították, hogy akaraterőben, küzdeni tudásban a világ élvonalához tartoznak, erre bátran lehet alapozni, és ezt lehet ötvözni a magyar kenus edzők szakmai tapasztalatával. Nálunk a szakosztálynál ez megtörtént, kiváló szinergiában dolgozik együtt két női kenus trénerünk; Varga Attila és Martinkó Gábor, és a jelek szerint ez eredményre vezet. Seres Fanni már tavaly, első éves ifi korában bebizonyította, hogy vele számolnia kell a felnőtt kapitánynak, és a csak egy évvel idősebb Horányi Dóra is jó úton jár.”

 

A felnőtt gyorsasági Világkupa futamai pénteken reggel kezdődnek és vasárnapig tartanak. A szegedi verseny zárt kapus, vagyis nézők nem látogathatják, az M4 Sport csatorna azonban szombaton és vasárnap élőben közvetíti a döntő futamokat. Az esemény hivatalos oldalán, a szeged2021.com pedig a selejtezőktől kezdve az összes versenyszám nézhető és az eredmények is követhetők.

Képek

2019.1.11 Hokiklub - UTE című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41