Dátum: 2021 július 25. (vasárnap) | Kristóf, Jakab

hírek

KIVÁLÓAN HALAD TÓTKA SÁNDOR FELKÉSZÜLÉSE

A férfi kajakosok legfontosabb olimpiai versenyszámára, a K-4 500 méterre készül Tótka Sándor. AZ UTE világbajnoka jelenleg a dél-afrikai nyárban edzőtáborozik, csapatának felkészülése a hírek szerint még a vártnál is jobban halad.

Január utolsó hetében érkezett, és három hétig marad Dél-Afrikában Tótka Sándor. A lila-fehér klub kajakosa a magyar válogatott közkedvelt melegvízi táborában, Roodeplaatban készül, ahova már több éve járnak tréningezni tél végén, illetve kora tavasszal a versenyzők. 

"Mi már otthon is eveztünk, de itt a 30-35 fokos melegben jóval könnyebb elvégezni a munkát, bár ezt az időjárást is meg kellett szokni az első néhány napban a mínuszok után - mesélte Tótka Sándor az ute.hu-nak. - Az edzőtábort most a brit csapattal osztjuk meg, a K-1 200 méteren olimpiai bajnok Liam Heath is itt van. A körülmények változatlanul nagyon jók, nekünk nincs más dolgunk, mint keményen készülni a tavaszi olimpiai válogatóversenyekre."

A Hüvös Viktor edző vezette öt fős csoportnak jól sikerült a téli alapozás utáni vízreszállás, annak ellenére, hogy a munkát eleinte nehezítette egy nem várt körülmény.

"Az első evezésnél meglepődve tapasztaltuk, hogy a tó felénél nem jutunk tovább, a vízfelületet annyira benőtte a világ leggyorsabban szaporodó vízinövénye. Szerencsére írtják, de még mindig szélfüggő, hogy éppen merre és mennyit tudunk evezni, volt, hogy csak köröztünk egy két kilométeres részen - mondta Hüvös Viktor. - A felkészülés ettől függetlenül nagyon jól megy, gyorsabban haladunk a tervezetnél is. Alapállóképességet fejlesztünk, hosszúkat evezünk, és elkezdjük a gyorsaságfejlesztő edzéseket is a vízen, emellett a konditermi erősítés is hangsúlyos marad a következő hetekben."

Az edzésprogramban most a napi két evezés mellett heti három erősítés szerepel. Ebben az időszakban az alapozás mellett a legfontosabb, hogy vízen minden versenyző ráérezzen a számára legkedvezőbb evezési stílusra. 

"A munka nagyon jól halad, kiválóan sikerült az első hetem, nyugodtan készülök a májusi válogatóra. Egyértelmű, hogy idén is a K-4 500 méter lesz a fő számom. Remélem, hogy a szövetségi kapitánynak sikerül majd megtalálnia a négy legjobb versenyzőből álló egységet az olimpiára. Bízom magamban, azért kelek fel minden reggel, hogy a legjobb négy között legyek" - tette hozzá Tótka Sándor, aki tavaly tagja volt a szegedi világbajnokságon tokiói kvótát szerző férfi négyesnek, de K-1 200 méteren is kiválóan szerepelt a hazai, és nemzetközi versenyeken.   

fotó: kajakkenusport.hu

Képek

Taekwondo DIÁKOLIMPIA 2019 - Pécs című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41