Dátum: 2024 április 20. (szombat) | Konrád

hírek

Kozák Danuta: „Nagyon sikeresnek tekintem az évemet”

Sok szabadideje nem volt a 2014-es évben sportolónknak, Kozák Danutának, aki szinte az egyik versenyről a másikra megy. Idén a moszkvai VB-t tartotta a fő eseménynek, melyen két aranyérmet is sikerült szereznie. Interjúnk a hazaérkezés után készült.

– A brandenburgi Európa-bajnokságon háromból három aranyat sikerült nyerned, most ez háromból kettő lett. Mennyire értékeled sikeresnek eddig az évedet?
Nagyon sikeresnek tekintem az évemet, hiszen válogató versenyeket, világkupát, Európa-bajnokságot és világbajnokságot beleértve egyetlen egyszer nem álltam dobogó legfelső fokára. Ráadásul idén 200 méteren is indultam, ami számomra egy új szám, és az, hogy egyből jó eredmény értem el benne boldoggá tesz.

– Legutóbb azt nyilatkoztad, hogy az „év fő eseménye”, a moszkvai VB még előtted van. Így utólag hogyan értékeled, sikerült az időzítés?
Remekül sikerült az időzítésem, jó formában érkeztem meg Moszkvába. Vasárnapra azért már egy kis frissesség hiányzott belőlem, ami betudható annak, hogy idén ez volt az ötödik verseny, amin nagyon jól kellett mennem. De mindezek ellenére jól sikerült a felkészülés.

– Mennyire dob fel vagy nyomaszt titeket a teher kajak négyesben, hogy 2009 óta nem szenvedett vereséget a hajó világbajnokságon?
Őszintén számomra ez egy kicsit nyomasztó, de általában ezeket a gondolatokat kizárom mert csak lebénítanak.

– A kajak 200 méter döntőjében nem sikerült megismételni az EB végeredményét. Hogy láttad belülről a futamot?
Maga a pálya nem volt rossz, de nagyon későn rajtoltam el a többiekhez képest. Egyszerűen nem koncentráltam eléggé, mert vártam, hogy a közönség szurkolása alábbhagyjon, de közben elindították a futamot, ami meglepet. Tanulságos volt, jövőre nem fog előfordulni ilyen.

– Nádas Bence – aki mellesleg szintén lila-fehér színekben kajakozik – lett a legfiatalabb világbajnok a magyar csapatban. Van ilyenkor egy bevett szokás a „rutinosabb” versenyzők között, hogy az újonc mindenkit meghív egy pizzára, vagy valami hasonló?
Nincs de bevezethetnénk (mosolyog - szerk.)! 

– Most a pihenésé lesz a főszerep, vagy esetleg még lesz versenyed az idény?
Pénteken lesz egy sprint verseny Portugáliában, amin rajthoz állok, illetve a hétvégén lesz a magyar bajnokság is, ahol fiatal klubtársakkal ülök majd egy hajóban és próbálunk minél jobb helyezést elérni. De jövő héttől végre szabadságon leszek!

Az alábbi videóban a kajak 500 m-es döntőt tekinthetik meg 1:25:45 másodperctől:

(fotó: MTI, fészbuk)

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41