Dátum: 2023 szeptember 28. (csütörtök) | Vencel

hírek

MÉG A VB-HEZ KÉPEST IS SIKERÜLT ELŐRELÉPNI

Két héttel a kanadai kajak-kenu világbajnokság után a vasárnap záruló Európa-bajnokságon is kiválóan szerepeltek klubunk versenyzői. A Kiss Blanka, Lucz Anna-duó ismét aranyérmet szerzett K-2 200 méteren, és ezúttal Rendessy Eszter is a dogobó legfelső fokára állhatott 1000 párosban, ráadásul sportolóink az olimpiai számokban is értékes érmeket szereztek.

 

"Az idei világversenyeken a tavalyi hat olimpiai bajnokunkból öt nem versenyzett, ezzel együtt ez a fiatal csapat a vb-n és az Eb-n is meg tudta nyerni a pontversenyt, az Eb-n az éremtáblázat élén végzett, ez nagyon nagy dolog" - értékelte a teljes magyar csapat szereplését Hüttner Csaba szövetségi kapitány. A jó eredmények elérésében pedig az UTE versenyzői oroszlánrészt vállaltak. 

 

A legnagyobb fegyvertény talán, hogy a még mindig csak 19 éves Rendessy Eszter az Európa-bajnokságon olimpiai- és világbajnoki érmeseket legyőzve lett második K-1 500 méteren a nála sokkal rutinosabb lengyel Anna Pulawska mögött, aki a müncheni Eb-n az egyes megnyerése mellett 500 párosban és négyesben is aranyérmes lett.

 

Az Európa-bajnoki döntőben Eszter egyesben olyan versenyzőket is legyőzött, akik két hete a világbajnokságon még előtte végeztek. 

 

"Nehezen találom a szavakat, egyelőre el sem hiszem, hogy sikerült ezüstérmet szereznem, és nagyon örülök. - mondta a verseny után az MTI-nek Rendessy Eszter. - Érzékeltem, hogy egész jó helyen lehetek, de nem nagyon nézelődtem, az utolsó ötvenen már nem tudom, hogy mi vitt be, ott már csak a célt néztem, és azon voltam, hogy valahogy érjek be."

Az UTE saját nevelésű kajakosa két hete a világbajnokságon egy ezüstérmeig jutott K-1 1000 méteren, a müncheni versenyen viszont a dobogó legmagasabb fokára is felállhatott, miután Kőhalmi Emesével még pénteken sima győzelmet arattak K-2 1000 méteren.

 

A női párosok között K-2 200 méteren Kiss Blanka és Lucz Anna olyan tettet hajtott végre, amely csak a legnagyobb klasszisoknak sikerült, két héttel világbajnoki győzelmük után az Európa-bajnokságot is megnyerték.


"Nagyon boldog vagyok, hogy a világbajnokság után az Európa-bajnokságot is sikerült megnyernünk. Maximálisan elégedett lehetünk a párosunkkal." - mondta Kiss Blanka.

"Nagyjából végig éreztem, hogy valahol elöl vagyunk, nem nagyon nézelődtem, csak próbáltam nyomni, ahogy tudom. Amikor beértünk, akkor látta Blanka, hogy megvan." - tette hozzá Lucz Anna.

Versenyzőink némileg csalódottak voltak a kanadai vb után, hogy olimpiai számban, K-2 500 méteren nem kerültek a dobogó közelébe, az Európa-bajnokságon viszont K-4 500 méteren indultak (Csikós Zsókával és Gazsó Alida Dórával kiegészülve), és a fiatal magyar négyes összehozott egy nagyon értékes bronzérmet.

 

"Teljesen kihajtottam magam, mindannyian mindent beletettünk ebbe a négyesbe. Nem lehetünk szomorúak, sőt, nagyon örülünk ."- mondta a csapathajó döntője után Kiss Blanka.

Ráadásul Lucz Anna K-1 200 méteren is kiválóan szerepelt, csak egy hajszállal lemaradva a dobogóról, negyedik helyezést szerzett az Európa-bajnokságon a legrövidebb számban. 

Nehéz, betegségekkel sújtott szezont zárt le jó eredménnyel a Hajdu Jonatán (Dunaújváros), Fekete Ádám (UTE) alkotta kenupáros is az új olimpiai számban, C-2 500 méteren. A világbajnokságon még hetedikként futottak be, az Európa-bajnokságon azonban már "lőtávolban" volt a dobogó, végül az egység az ötödik helyen végzett.

 

"Az első hazai válogatón Covid-fertőzés miatt még nem tudtunk rajhoz állni, akkor több hetet ki kellett hagynunk, és ez az egész szezonunkra rányomta a bélyegét. - nyilatkozta az M4 Sportnak Fekete Ádám. - Természetesen fizikálisan már rég utolértük magunkat, viszont a pályarutin hiányzott. Kár, hogy vége az évnek, mert érezhetően versenyről-versenyre egyre jobban mentünk."

 

A felnőtt nemzetközi kajak-kenu szezont tehát sikeresen zárták az Újpest versenyzői, annak ellenére, hogy a szakosztály legjobbja, az egyéni olimpiai bajnok Tótka Sándor az idei évben pihen, és csak hazai versenyeken áll rajthoz.

 

"Nemcsak Sándor hagyta ki az idei szezont, hanem a magyar női mezőnyből négy másik tokiói olimpiai bajnok is hiányzott, pótlásukban pedig hatalmas szerepet vállalt három versenyzőnk, Rendessy Eszter, Lucz Anna és Kiss Blanka. - értékelt Doma Gergő, szakosztályvezető. - Ők mindhárman bizonyították, már elég érettek ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a nemzetközi élvonallal. Fekete Ádám is minden elismerést megérdemel, nehéz helyzetből álltak fel párjával, Hajdu Jonatánnal, ha így folytatják, és a szerencse is melléjük áll, akkor ott lehetnek a legjobbak között Párizsban, az olimpián. Büszke vagyok a felnőtt nemzetközi mezőnyben elért újpesti eredményekre, köszönöm a versenyzők és az edzők kiemelkedő munkáját."

 

Az UTE legjobb kajak-kenusai a héten még rajthoz állnak Szolnokon, a felnőtt magyar bajnokságon, de Rendessy Eszterre és Lucz Annára komoly feladat vár két hét múlva a szegedi utánpótlás világbajnokságon is. Az U23-as női négyes tagjaként, valamint Lucz K-1 200, Rendessy pedig K-1 500 méteren is versenyezni fog hazai közönség előtt. 

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41