Dátum: 2024 június 22. (szombat) | Paulina

hírek

Ma ünnepli 48. születésnapján Mészáros Erika kajakozónk

Mészáros Erika 1966. június 24-én Budapesten született. Tizenkét évesen kezdett el az Újpesti Dózsában kajakozni, nevelőedzője Fábiánné Rozsnyói Katalin volt. Szentendréről járt Újpestre edzésre, és szorgalma 1986-ban hozta meg számára az átütő sikert. Montrealban újoncként két számban is világbajnok lett, párosban Povázsán Katalinnal és a női négyes tagjaként is.


(Női kajak négyes (olimpiai aranyérem - Kőbán Rita, Mészáros Erika, Dónusz Éva, Czigány Kinga)

Az 1987-es vb-n csak tartalék volt, a következő négy világbajnokságon 1989-ben, 1990-ben, 1991-ben és 1993-ban viszont összesen 8 ezüstérmet nyert. Plovdivban párosban – Dónusz Évával – és a négyesben. Poznanban – ugyancsak Dónusszal – rövid- és hosszú távon is, valamint a négyesben. Párizsban megszokott párjával kettesben és négyesben. Koppenhágában a hosszútávon induló párosban – ki mással, mint Dónusszal – második, és a négyes tagjaként nyert egy bronzot is.


(Mészáros Erika, Kőbán Rita, Czigány Kinga és Dónusz Éva)

Két számban vívta ki az indulás jogát a szöuli olimpián: kajak kettesben – Rakusz Évával – a negyedik helyen végzett, a négyesben az ezüstérmet harcolta ki. Pályafutásának legfényesebb sikere is az olimpiához fűződik, de már az 1992-es barcelonaihoz, ekkor a négyes tagjaként az aranyérmes lett. 22 országos bajnokságát párosban és négyesben nyerte. 1994-ben a Bp. Honvédba szerződött, ahol két év után fejezte be a pályafutását.

Négyszer választották meg Az év magyar kajakozónőjének (1986, 1989, 1990, 1992), 1992-ben pedig Az év magyar sportcsapatának tagja lett!

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT KÍVÁNUNK!

Képek

Atlétikáink őszi edzőtáborokban című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41