Dátum: 2021 július 25. (vasárnap) | Kristóf, Jakab

hírek

NAGYCSALÁDBAN ÉS A FERENCES GIMNÁZIUMBAN IS HELYT ÁLL

Reisz Benedek, az UTE kiváló kajakosa, a Kolonics György Alapítvány Jövő Reménységei program ösztöndíjasa semmit sem bíz a véletlenre. Edzője, Beé István is kiemeli szorgalmát és elkötelezettségét, közben az igen erős szentendrei Ferences Gimnáziumban tanul, és áll helyt. Hét testvér közül ő a legnagyobb, a családban négyen kajakoznak, és már mindannyian országos bajnokok. Érdemes megismerni Beni történetét!

Tízévesen kezdtél kajakozni, miért éppen ezt a sportágat választottad?

Kisgyermekkorom óta fociztam. Sajnos a közelben a fociedzések elég unalmasak és komolytalanok voltak, sokszor elmaradtak. Egy barátom egy évvel korábban elkezdett kajakozni az UTE-ban, ez a vízitelep elég közel van az iskolához, ahova jártam, és így az ő javaslatára próbáltam ki a kajakot. Már az első alkalommal nagyon megtetszett és alig vártam, hogy újra mehessek edzésre.

Mit szeretsz benne a legjobban? És hogy érzed, mi a te erősséged a kajakozásban?

Szeretem a Duna közelségét és alapvetően menő dolognak tartom azt, hogy a vízen fel-le közlekednünk saját erőből. Az erősségem talán az, hogy szeretek kajakozni, ezért sok minden másról le tudok mondani.

Mit változtatott benned az, hogy sportoló vagy, és hogy ilyen komolyan kajakozol?

Az, hogy sportoló lettem, nem egyik napról a másikra történt, hanem folyamatosan alakult ki és így nem jelentett hirtelen változást. A kajakot már kezdőként is komolyan vettem, még ha nem is voltak az elején nagy eredményeim.

Abból, hogy a sport ilyen hangsúlyos az életedben, tudsz valamit hasznosítani a privát életedben, mondjuk az iskolában?

A sportban tanultam meg, hogy a befektetett munkának előbb-utóbb meglesz az eredménye. Ezt a tanulmányoknál is tapasztalom, nem lomboz le az átmeneti eredménytelenség, mindig neki tudok veselkedni újra, ha erre van szükség.

Milyen terveid vannak a tanulást illetően? Van-e olyan tantárgy, téma, ami kiemelten érdekel?  Merre tanulnál tovább? Ahova most jársz, az egy nagyon komoly gimnázium.

Mindenképpen szeretnék továbbtanulni, de hogy pontosan merre, azt még nem tudom. Egy biztos, a reáltárgyak jobban érdekelnek.

Hogy tudod megoldani, hogy a sportot és a tanulmányaidat is ilyen magas szinten űzd? A ferences gimiben is jó tanulónak számítasz, de általánosban végig kitűnő is voltál.

A tanulást fontosnak tartom, mert egy sportolói karriert bármikor keresztül húzhat egy nem várt sérülés, ezért meg kell találni az egyensúlyt, bár ez elég nehéz feladat.

A tanulás és a sport között ügyesen egyensúlyozol. De hol a helyed a családban? Gondolom, azért nem könnyű ekkora családban mindig mindenkire tekintettel lenni, bár abban is biztos vagyok, hogy rengeteg előnye is van. Te ezt hogyan éled meg?

A családban legnagyobb gyerekként megélem az "elsőség" előnyeit és hátrányait is. A nagy család segít az alkalmazkodóképesség fejlesztésében és megköveteli az egymásra figyelést, hátránya is biztosan van. De ezeket nem tartom számon.

És végül: Kolonics György szellemisége mit jelent neked?

Példaképként tekintek rá, nagy küzdő, nagyon eredményes sportoló és a tanulmányaiban sikeres volt, nagyon szeretem és inspirálónak tartom a róla szóló filmet.

forrás: kolonicsalapitvany.hu

 

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41