Dátum: 2024 június 22. (szombat) | Paulina

hírek

TÓTKA SÁNDOR MÁR A PÁHOLYBAN

Nagy valószínűséggel a négyes mellett párosban is rajthoz állhat Párizsban az UTE olimpiai bajnok kajakosa. Tótka Sándor K-2 500 méteren párjával, Nádas Bencével megnyerte szerdán a második Eb és olimpiai válogatót, pénteken pedig a két legjobb hazai páros különcsatáját is, így a jövő héten a férfinégyes mellett ebben a számban is rajthoz állhat a szegedi kontinensviadalon, valamint minden bizonnyal az olimpián is.

 

Szerda óta zajlik Szegeden a II. Eb és olimpia válogató gyorsasági kajak-kenuban. Ezen a versenyen dől el, hogy kik képviselhetik Magyarországot a jövő heti szegedi Európa-bajnokságon, és egy sikeres Eb-szereplés után a párizsi olimpián. 

 

Az már korábban eldőlt, hogy a férfi kajaknégyes tagjaként az UTE olimpiai bajnoka ott lesz a kontinensviadalon, de a héten Tótka Sándor párosban Nádas Bencével is kiharcolta az indulás jogát. Ha pedig jövő héten egyik versenyszámban sem vallanak szégyent a nemzetközi mezőnyben, akkor versenyzőnk Tokió után Párizsban is két számban állhat rajthoz az olimpián. 

 

Kajakpárosban a májusi első válogatót meglepetésre Tótkáék előtt egy fiatal versenyzőkből álló egység, a Kurucz Levente, Opavszky Márk duó nyerte, a szerdai második válogatót pedig a Nádas, Tótka páros. A szabályok szerint, ha az első és a második válogatót nem ugyanaz a hajó nyeri meg, akkor a két egység között úgynevezett szétlövést rendeznek. Ezt a pénteki különcsatát is Tótkáék nyerték meg. 

 

Az első és a második válogatóhoz hasonlóan a pénteki különverseny is óriási küzdelmet hozott, amelyen a rutinosabb egység a szélcsendes pályán ezúttal végig vezetve nyert 35 századmásodperccel. A célba érkezve után Nádas Bence és Tótka Sándor hatalmas csatakiáltást hallatva ünnepelt, Kuruczék pedig percekig a stégen ülve emésztették az újabb vereséget.

 

"Mélyről jöttünk, a versenyek osztották nekünk a pofonokat a válogatóval, majd a világkupával, úgyhogy mentálisan össze kellett kapnunk magunkat. A szerdai siker óriási önbizalmat adott és most felszabadultan szálltunk vízre, tudtuk élvezni a pályát." - mondta az MTI-nek Nádas, kiemelve, hogy ezúttal nem volt szembeszél, így sokkal jobbat tudtak menni, mint szerdán. 

"Mentálisan valóban egy kicsit elfáradtunk, mert egy sokkal stresszmentesebb válogatott csapatba kerülést képzeltünk el magunknak, hiszen nem tudtuk, hogy a fiatalok ilyen jól fognak menni idén. - mondta Tótka Sándor. - De összeségében hálásak vagyunk nekik, mert miattuk egy új szintre tudtunk emelkedni, amit biztos vagyok benne, hogy kamatoztatni fogunk."

 

Az olimpiával kapcsolatban a Tokióban 200 egyesben aranyérmes Tótka úgy fogalmazott: az Eb után kapnak egy hét pihenőt, majd következhet a felkészülés.

"A terv már megvan az olimpiáig, elég nagy baj lenne, ha most kéne kitalálnunk a menetrendet. Az Európa-bajnokság után valószínűleg pihenünk aktívan egy hetet, akkor nem kajakozunk, hanem minden más csinálunk; úszunk, futunk, és kiélvezzünk, hogy a családunkkal lehetünk. Utána még hét hét van hátra Párizsig, amelyet javarészt edzőtáborban töltünk." - tette hozzá klubunk olimpiai bajnoka.

fotó: kajakkenusport.hu

#hajrálilák

Képek

I.Farsangi Teremtorna - 2019.február 9. című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41