Dátum: 2024 április 13. (szombat) | Ida

hírek

UTE ARANY-, EZÜST ÉS BRONZÉREM A VÉBÉN

Sporttörténelmi sikert ért el a hétvégi utánpótlás világbajnokságon a magyar kajak-kenu sportág; a nemzeti válogatott minden idők legjobb szereplését produkálta, összesen 25 arany-, 12 ezüst és 7 bronzérmet gyűjtve. Jellemző, hogy az éremtáblán második helyezett német csapat összesen öt aranyéremmel zárt. A szenzációs szereplésből az UTE versenyzői kivették a részüket, kenusaink arany-, ezüst és bronzérmet is szereztek az olaszországi Auronzoban megrendezett versenyen.

 

Klubunk szempontjából a legnagyobb sikert ifjúsági C-4 500 méteren Mészáros Milán és Mitropoulos Iliász érte el. Az UTE két kenusa, Schmidt Dániel tanítványai mellé a szegedi Szarka Krisztián és a győri Nagy Zakariás térdel be, és az egység rajt-cél győzelmet aratott. A srácok előnye féltávnál már egy hajónyi volt, és a második 250 méteren sem került hozzájuk közel senki, három másodperces előnnyel értek célba. Sikerükkel 16 év után szerzett magyar kenunégyes ifjúsági világbajnoki címet!

 

Ezzel az újpesti ifjúsági kenusaink kiváló szereplésének még nem volt vége, Szöllősi Tamás C-1 5000 méteren a hatodik helyet szerezte meg a 17 fős mezőnyben. 

 

A világbajnokságon rajthoz álló U23-as újpesti kenusok, Martinkó Gábor tanítványai is kitettek magukért. C-2 1000 méteren bronzérmet szerzett a Fodor Nicholas, Horváth Márton (UTE) alkotta duó a spanyol és az ukrán egység mögött, ezzel ők szerezték a magyar csapat első érmét az auronzói versenyen. 

 

"Párosban idén még nem fáradtam el ennyire se edzésen, se versenyen. Világbajnoki döntőhöz méltó volt a verseny, nagyon megindult a mezőny az első 250 méteren, nehéz volt tartani velük a lépést."  - mondta a célbe érve Horváth Márton. 

 

Horányi Dóra (UTE) vezérevezősként diktálta a tempót az U23 kenunégyesek 500 méteres döntőjében, a hajóban a szintén UTÉ-s Csorba Zsófia, valamint Zagyvai Borka és Opavszky Réka foglalt még helyet. Az egység a kínaiak és a spanyolok mögött a moldávokkal harcolt a bronzéremért. Féltávnál még a negyedik helyen haladtak, de a hajrát jobban bírták, igy ebben a számban is meglett a dobog harmadik foka.

 

Csorba Zsófi egy új számban, a kenu egyes 5000 méteres MIX váltóban is sikeres volt, Hodován Dáviddal ezüstérmet szereztek az U23-as korosztályban. 

 

Zárásként a tokiói olimpiai résztvevő, Horányi Dóra olimpiai számban, C-1 200 méteren is rajthoz állt, a döntőben egy nagyon erős idővel az előkelő negyedik helyen végzett.

 

Gratulálunk a világbajnokságon szereplő kenusainknak, és az őket felkészítő edzőknek is!

 

#hajrálilák

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41