Dátum: 2024 április 13. (szombat) | Ida

hírek

VILÁG- ÉS EURÓPA-BAJNOK LETT AZ UTE KENUPÁROSA

Július elején még kenunégyesben nyert világbajnoki címet az UTE két ifjúsági versenyője; Mitropoulos Iliász és Mészáros Máté, ez elmúlt hétvégén pedig párosban, 1000 méteren szereztek ifi Európa-bajnoki aranyérmet. Ők ketten, később a felnőttek között, akár a C-2 500 méteres olimpiai számban is eredményesek lehetnek.

 

Az UTE két kenusa, Scmidt Dániel tanítványai három héttel ezelőtt a szegedi Szarka Krisztiánnal és a győri Nagy Zakariással térdeltek egy hajóba az ifjúsági világbajnokságon, ahol C-4 500 méteren szereztek aranyérmet. Az akkori győzelem jelentőségét növeli, hogy 16 év után szerzett újra magyar ifjúsági kenunégyes világbajnoki címet.

 

Az elmúlt hétvégén, a portugáliai Európa-bajnokságon Iliász és Milán már az 1000 méteres kenupárosban versenyzett. Ebben a számban az UTE egysége második lett a hazai válogatón, így a világbajnokságon nem ők indultak, az Eb-re viszont megkapták a bizalmat Foltán László kenu utánpótlás szövetségi kapitánytól, és éltek vele: rajt-cél győzelemmel győztek a kontinensviadalon.

 

"Óriási feladat volt a világbajnokság óta eltelt hetekben, hogy felkészüljünk a hosszabb versenytávra, hiszen előtte az egész szezonban az 500 méterre fókuszáltunk - mondta az ute.hu-nak Mitropoulos Iliász. - Nagyon profi edzéstervet állított össze edzőnk, Schmidt Dániel. Sokat dolgoztunk, nehéz volt az átállás az 1000 méterre, de megérte, az Európa-bajnokságon olyan összhangban voltunk Milánnal, mint korábban sosem."

 

Mitropoulos Iliász 17 éves, jövőre még az ifik között versenyezhet, és tervei szerint 2024-ben egyesben akar a legjobbak közé kerülni. Mészáros Milán 18 esztendős, idén utolsó éves az ifik között, jövőre már a felnőttek között kenuzik. Ennek ellenére a két saját nevelésű újpesti kenusnak lehet még közös jövője párosban.

 

"Ha két év múlva újra egy korosztályba kerülnünk a felnőttek között, akkor lehet bennünk potenciál Milánnal a kenupárosok olimpiai számában, C-2 500 méteren, mert mindketten elég robbanékonyak vagyunk. Ebben az évben éppen azt bizonyítottuk be, hogy 500 és 1000 méteren is lehet ránk számítani, ennek pedig nagyon örülünk." - tette hozzá Mitropoulos Iliász, aki nem tudja eldönteni, hogy a négyes világbajnoki címére, vagy az Eb-aranyéremre büszkébb.

 

Az UTE világ- és Európa-bajnok ifjúsági versenyzői ezen a héten a magyar bajnokságon igyekeznek minél több pontot szerezni klubunknak, így egyesben, párosban és négyesben is rajthoz állnak majd Szegeden.

 

#hajrálilák

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41