Dátum: 2024 március 28. (csütörtök) | Gedeon, Johanna

hírek

VISSZAVONULT, MAJD VISSZATÉRT

Bár 2020 végén úgy tűnt, felhagy az élsporttal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése átírta a terveit. Klubunk saját nevelésű kenusa, Fekete Ádám egy hónapos kihagyás után ismét edzésbe állt, és bár még a tokiói olimpiai részvételről sem mondott le teljesen, már a 2024-es párizsi játékokat helyezi a fókuszba, ahol Hajdu Jonatánnal fő számukban, C-2 500 méteren bizonyítanának.

 

„Nem mondom, hogy azonnal meggondoltam magam, mindenesetre elgondolkodtatott a hír, pár nappal később pedig már az edzőmmel is leültünk beszélni” – idézte fel Fekete Ádám a könnyen lehet, sorsfordító napokat. 

 

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december elején hozta nyilvánosságra miként változik a sportág 2024-es olimpiai programja. Bár a gyorsasági számok „teret vesztettek” a szlalom szakággal szemben, a változásoknak Magyarországon legalább egy nyertese is akadt: az UTE 26 esztendős sportolója.

 

„Tavaly azt éreztem, eljött a búcsú ideje, már nem élvezem annyira a munkát, összegyűlt bennem néhány sérelem, és a koronavírus-válság csak tetézte ezeket. Mondhatnám azt is, hogy ez volt a pont az i-n – mesélte a carrersport.hu-nak Fekete Ádám, miért érezte úgy novemberben, hogy felhagy a versenyzéssel. – Az volt a terv, hogy egy építőipari cégnél kezdek el dolgozni értékesítőként, emellett pedig befejezem a Testnevelési Egyetemet. Aztán jött a döntés, és azt éreztem, bánnám, ha nem adnék magamnak egy lehetőséget, hogy a fő számunkban összejöjjön az olimpiai indulás.”

 

Fekete Ádám elárulta, a családja végig támogatta a visszatérésben.

 

„Amikor úgy döntöttem, befejezem, nem mondtak semmi rosszat, de éreztem rajtuk, bánják, hogy soha nem láthatnak olimpián versenyezni. Ez nagy álom volt nekik és nekem egyaránt. Annál inkább bátorítottak, amikor szóba jött a lehetőség, hogy érdemes lenne folytatnom. Ami a visszatérést illeti, eleinte főleg a futás gyötört meg, de egy hónap alatt úgy érzem, utolértem magam. Nem volt olyan hosszú a kihagyás, október után egyébként is pihenőt kaptunk volna, így talán egy hónap, ami a többiekhez képest kimaradt nálam, viszont akkor sem álltam le teljesen a sporttal. Ez jó döntésnek bizonyult.”

 

A sportoló hozzátette, az elmúlt pár hónap segített neki abban, hogy ráébredjen, a kajak-kenu mennyire fontos szelete is az életének.

 

„A koronavírus miatti leállás különösen rosszkor jött, hiszen 2019-ben “vébé” ezüstöt szereztünk Jonatánnal, a februári melegvizes edzőtábor pedig nagyon jól sikerült  – tényleg nem éreztem még annyira jó formában magamat egyetlen téli alapozás után sem. Aztán viszont jött a leállás, négy hétig hajóba se szálltam. Az egyik pillanatban még úgy készültünk, hogy április végén válogató verseny és eldől, 1000 méteren harcolhatunk-e a tokiói kvótáért, aztán hirtelen semmi. A bizonytalanság csak fokozta a korábbi rossz érzéseimet. A mostani kihagyás viszont abszolút felfrissített, úgy érzem, le tudtam tenni a korábbi sérelmeket, rossz érzéseket, és rájöttem, ennyi év után, hogy tud hiányozni a napi szintű edzés is. Évek óta nem éreztem magamat annyira motiváltnak, mint most.”

 

A kenus reményei szerint egy zökkenőmentes felkészüléssel a tavaszra tervezett szegedi világkupa-versenyen nemzetközi megmérettetésen is visszatérhet a hajóba.

 

„Picit még reménykedek a tokiói indulásban, habár a kvótáért nem mi versenyezhetünk majd 1000 méteren. A fókusz viszont egyértelműen Párizsra került azzal, hogy bekerült a programba a C–2 500 méter. Úgy érzem, jó korban vagyok. Azt szokták mondani, az ember harminc éves kora körül éri el a fizikális teljesítőképessége maximumát, én pont 2024-ben leszek harminc. Bő három évet kaptam még élsportolóként ezzel a döntéssel, szeretném a lehető legjobban kihasználni ezt az időt, és valóban eljutni az olimpiára” – tekintett előre Fekete Ádám, hozzátéve, az egyetemmel kapcsolatos tervein nem változtatott a „reaktiválódás”, azt továbbra is minél hamarabb szeretné befejezni.

 

A versenyző sem edző, sem partnerváltáson nem gondolkodott, az pedig fel sem merült benne, hogy más klubhoz igazoljon, hiszen az UTE saját nevelésű sportolója. 

 

“Nagyon örülök neki, hogy Ádám a folytatás mellett döntött - mondta Doma Gergő, a klub kajak-kenu szakosztályvezetője. - Edzőnkkel, Martinkó Gáborral évek óta nagy összhangban dolgozik, és munkájuk eddig is eredményes volt. Bízom abban, hogy egy kitartó felkészüléssel Fekete Ádám ott lehet párosban 500 méteren a párizsi olimpián, ha pedig ez megvalósul, akkor akár érem közelébe is kerülhet.”

 

fotó: kajakkenusport.hu

 

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41