Dátum: 2020 július 5. (vasárnap) | Emese, Sarolta

hírek

VISSZAVONULT SZABÓ GABRIELLA

A háromszoros olimpiai bajnok, kilencszeres világ-, és kilencszeres Európa-bajnok sportoló, az Újpesti Torna Egylet (UTE) versenyzője a klub és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) közös sajtótájékoztatóján jelentette be döntését Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Őze István, az UTE klubigazgatója, valamint Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke társaságában.

Az esemény elején a megjelentek egyperces néma felállással emlékeztek a szerdán, illetve csütörtökön elhunyt két háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóra, Kárpáti Györgyre és Benedek Tiborra.

Szabó Gabriella azt mondta, hogy hosszú ideje érlelődött benne ez a döntés.

"Az utolsó olimpiai ciklus nem úgy sikerült, mint a korábbi három és az én életembe drámaként köszöntött be a tokiói játékok elhalasztása. Két hónapig húztam a döntést, de végül arra jutottam: sem magammal, sem reménybeli párostársammal, Kozák Danutával nem szeretném megtenni azt, hogy esetleg labilis alapokon álljak. Így végül úgy határoztam, lezárom a mögöttem lévő 25 évet"- fogalmazott elcsukló hangon a sportág örökös bajnoka.

Hozzátette: nagyon köszöni, hogy az UTE tárt karokkal várta, és bíztak abban, hogy Kozák Danutával újra sikeres lehet párosban.

"Egy nagyon családias klubba csöppentem bele. Nem tudom elégszer megköszönni Őze István klubigazgató bizalmát, és a mai búcsúm megszervezését sem Doma Gergő szakosztályvezetőnek. Azt hittem, hogy a pályafutásom lezárásának bejelentése egy fekete nap lesz az életemben, mégsem negatív érzések vannak bennem, hanem egy óriási szeretetbomba, amit most kaptam."

Storcz Botond, a kajak-kenu válogatott volt szövetségi kapitánya, maga is háromszoros ötkarikás aranyérmes, azt mondta Szabó Gabrielláról, hogy nem szívesen lett volna az ellenfele.

"Jellemezte egyfajta pimaszság, magabiztosság, amely abból fakadt, hogy minden egyes versenyre nagyon alaposan felkészült. Számomra megnyugtató volt, hogy olyan vezérevezős ült a női négyesben, akitől tartottak a riválisok. Most lezárt egy korszakot, amelytől nemcsak ő, hanem az egész sportág gazdagabb lett." - fogalmazott Storcz, aki felidézte azt a pillanatot, amikor a gyermek Szabó Gabriella még sorban állt nála autogrammért, s hozzátette, hogy most majd ő kér tőle egyet.

Hüttner Csaba, jelenlegi szövetségi kapitány szerint Szabó Gabriellára mindig lehetett számítani, erre jó példa volt a riói páros győzelem, amely előtt nem sokkal Kozák Danuta megbetegedett.

"Gabi végig ott volt mellette, és közösen sikerült nyerniük" - emlékezett.

Vékássy Bálint, a MOB főtitkára, korábbi kajakos elárulta, hogy sokat beszélget volt sportolókkal arról, milyen volt a visszavonulás, és mindannyian azt mondták, nem volt könnyű.

"A MOB sportolói bizottságának tagjaként Gabi nagyon aktív és ezt nagyon szeretjük. Minden olyan képesség birtokában van, amely egy sikeres civil életre predesztinálja. Az egyik legfontosabb ilyen tulajdonsága az alázat. A MOB részéről minden segítséget meg fogunk adni neki és továbbra is számítunk rá az olimpiai mozgalomban" - fogalmazott.

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41