Dátum: 2024 április 27. (szombat) | Zita

hírek

MINDENT VITT AZ UTE A FELNŐTT VÁLOGATÓN

A női kajakos szakágunk minden idők egyik legjobb eredményét produkálta a legsikeresebb olimpiai sportág hazai válogatóversenyén. Rendessy Eszter világ- és Európa-bajnoki induló lett K-1 500 méteren, ebben a versenyszámban a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danutát váltotta a trónon, Lucz Anna és Kiss Blanka pedig K-2 500 méteren hajtotta végre ugyanezt a bravúrt, így várhatóan mindhármunkat számításba veszik az évek óta legyőzhetetlen női kajaknégyes összeállításánál is. Fekete Ádám pedig Hajdu Jonatán párjaként nyert válogatót az új kenus olimpiai számban, C-2 500 méteren, így minden valószínűség szerint ők is utazhatnak a 2022-es világversenyekre. 

 

Az Újpesti Torna Egylet ráadásul úgy lett a legeredményesebb klub a második felnőtt válogató éremtáblázatán, hogy legnagyobb favoritja, az olimpiai-, világ és Európa-bajnok Tótka Sándor betegség után lábadozik, így ezen a versenyen sem állhatott rajthoz. 

 

A mindössze 20 éves Rendessy Eszter négy hete az első válogatón simán győzött, de talán akkor még maga sem hitte el, hogy a második válogatóversenyen is képes lesz dominálni a hagyományosan erős hazai női kajakos mezőnyben. Samu Andrea tanítványának a tavaly olimpiai aranyérmet szerző versenyzők távollétében is két felnőtt világbajnok klasszist, Medveczky Erikát és Gazsó Dorkát kellett legyőznie a többi fiatal tehetség mellett a aranyéremhez.

 

Hasonlóan meglepő győzelmet aratott Lucz Anna és Kiss Blanka. Az Újpest párosa korábban K-2 200 méteren szerzett több világbajnoki érmet, idén viszont már az olimpiai párosszámban is ők lettek a legjobbak a magyar mezőnyben. A második válogatón ráadásul legnagyobb kihívójuk Rendessy Eszter volt a Kovács Katalin Akadémia versenyzőjével, Fojt Sárával összeülve. 

 

Rendessy Eszter két nem olimpiai számban is nyert, K-1 1000 méteren, illetve 1000 párosban Kőhalmi Emesével, míg Lucz Anna győzött K-2 200 méteren Kiss Blankával, valamint K-1 200 méteren saját újpesti párostársa, Kiss Blanka előtt. 

 

A C-2 500 méteren világbajnoki ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-duó egy hónapja az első válogatón betegség miatt nem állhatott rajthoz, akkor nagy fölénnyel nyert az olimpiai résztvevő Adolf Balázs, Fejes Dániel-egység. Most viszont a két legjobb magyar férfi kenupáros összecsaphatott az olimpiai távon, és a csatát simán nyerték Fekete Ádámék, így könnyen előfordulhat, hogy minden további előcsatározás nélkül ők készülhetnek az idei világversenyekre. 

 

"Hatalmas fegyvertény, hogy az UTE évek óta bizonyítja, képes a megújulásra, bármilyen nehéz helyzet elé is kerül a szakosztály. - értékelte az első két válogatót Doma Gergő, az UTE kajak-kenu szakosztályigazgatója. - Az olimpia előtt egy évvel Kozák Danuta hagyott el bennünket, de mi így is tokiói aranyérmet nyertünk Tótka Sándornak köszönhetően. Idén egy elhúzódó posztcovid betegség miatt Sanyit kell nélkülöznünk, erre jön a 20 éves Rendessy Eszter, és két válogatón veri meg a komplett hazai mezőnyt egyesben, csak úgy, mint a Lucz Anna, Kiss Blanka-páros, akik bebizonyították, hogy a 200 páros után képesek felnőni az olimpiai távhoz is. Fekete Ádám pedig szintén egy makacs covidos megbetegedés után nyert Hajdu Jonatánnal, megmutatva, hogy ötszázon nincs itthon náluk jobb. Nagyon köszönöm a versenyzők, és az őket felkészítő edzők munkáját! Ízlelgessék, hogy ebben az évben a legeredményesebb magyar klubbá tették az Újpestet. Innentől kezdve a világversenyeken szerzett bármilyen pont, helyezés, vagy érem már csak hab lesz a tortán."

 

GRATULÁLUNK!

 

#hajrálilák

Képek

Övvizsga 2019.február 11-én című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41